Прочитај ми чланак

ДОЂИ, ПРИДРУЖИ СЕ: Особе са инвалидитетом у протесту – Парада храбрости у Београду

0

Удружење особа са инвалидитетом "Феникс", Српска федереција слепих "Св. Стефан Дечански" и Фондација "Фиби" Вас позивају на прву параду особа са инвалидитетом у историји Србије под називом "Парада храбрости снаге и достојанства"

za_paradu_udruzenja-cirilica_

Пошто је у питању Парада уз шетњу, место окупљања ће бити на Тргу Републике код споменика посвећеног кнезу Михаилу Обреновићу  od 12:00 почиње окупљање, у 13:00 креће протесна шетња.

parada-invalida-konferencija

Парада ће кренути са шетњом од Трга Републике ка Теразијама и наставити шетњу улицом-Краља Милана и Кнеза Милоша све до Немањине улице до зграде Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, где ће се учесници параде разићи у 16 часова

МИСИЈА ПАРАДЕ:

– Оснаживање особа са инвалидитетом у друштву
– Оснаживање особа са инвалидитетом Србије да отворено указују на своја права
– Едукација заједнице о инвалидности ради формирања исправног погледа на разноврсност.

ЦИЉЕВИ ПАРАДЕ:

– Ојачати снагу и јединство особа са инвалидитетом
– Дозволити породици, пријатељима и сарадницима да јавно покажу своју подршку особама са инвалидитетом
– Унапређење свеукупног прихватање особа са инвалидитетом од стране заједнице и друштва.

Организатори кажу да је повод за параду отворена и неприкривена дискриминација особа са инвалидитетом од органа власти, а њен циљ оснаживање особа са инвалидитетом и њихово прихватање од друштва, као и захтев за хитно решавање њихових проблема.

Организатори су апел за спонзорство параде упутили свим већим компанијама и свим политичким партијама којима поручују да на параду дођу без страначких обележја, већ искључиво као грађани.

Међу 20 захтева особа са инвалидитетом најважнији је повећање туђе неге и помоћи, као и преиспитивање коме се све тај додатак исплаћује с обзиром на бројне злоупотребе, како се више, кажу, не би дешавало да ту помоћ добијају „слабовиди који возе кола“.

Како су навели, туђа нега и помоћ за незапослену особу са инвалидитетом од 100 одсто износи 26.000 динара или мање од тог износа.

Међу захтевима су и интензивније запошљавање особа са инвалидитетом, бесплатан превоз у градском саобраћају, омогућавање уласка у возила градског саобраћаја, уклањање физичких баријера на тротоарима, те обезбеђивање рампи за прилаз и улазак у све држване објекте, али и у стамбене зграде, културне установе…

Особе са инвалидитетом траже и промену закона о социјалној заштити, смене у сектору за заштиту особа са инвалидидтетом у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, посебно смену помоћника министра Владимира Пешциха.

Траже и да на месту помоћника министра буде особа са инвалидитетом, као и запошљавање још најмање две до три особе са инвалидитетом у том сектору.

Такође, траже да да имају представнике у парламенту и локалним самоуправама без изласка на изборе, бесплатно коришћење просторија за удружења, испуњење предизборних обећања, ослобађање плаћања разних такси, укидање пореза и на донације веће од 100.000 динара, поспешивање донорства, укидање ПДВ на куповину медицинских помагала у земљи и иностранству, или да стопа ПДВ не прелази два одсто.

Међу захтевима су и укидање пореза на имовину, омогућавње редовне новчане помоћи за незапослене родитеље деце са инвалидитетом, а онима који раде новчана потпора за неговатељицу, максимално поједностављивање свих процедура за остваривање права особа са инвалидитетом, те унапређење услова за бањско лечење.

Сви који желе да оставе траг у историји Србије и учествују у овом великом пројекту И помогну у организацији и омасовљењу параде могу нас контактирати на е-маил фениксоси@гмаил.цом или позивом на број 064/162-55-80 Контакт особа; Проф.Бранко Јокић