Прочитај ми чланак

СРАМОТА: Вучић – Понављам, Србија не подржава референдум у Републици Српској

0

Премијер Александар Вучић поновио је данас став Србије да не подржава референдум у Републици Српској, док је председник Републике Српске Милорад Додик рекао да ће изјашњавање о Дану РС бити одржано ако Уставни суд БиХ не промени одлуку.

vucic popusteli živci

Вучић и Додик на састанку у Београду сагласили су се да је мир најважнији услов за напредак и сигурну будућност српског народа на Западном Балкану, али и свих осталих народа који живе на том простору, саопштила је Влада Србије.

Додик је још обавестио Вучића да ће референдум у РС свакако бити одржан, ако Уставни суд БиХ, који је прошле године прогласио неуставним 9. јануар као Дан РС, у међувремену не преиначи или промени своју одлуку и врати одлучивање на почетак.

Вучић је поновио ставове Србије, изнете прошле недеље на састанку у Председништву Србије, и изразио наду и уверење да ће Србија и РС и у будуће своје односе чинити ближим и интензивнијим.

Председник Томислав Николић и премијер на састанку с лидерима РС 1. септембра нису подржали референдум у РС, али „ни на који начин нису желели да утичу на промену политичких ставова“ поводом његовог одржавања.

Вучић и Додик су данас разговарали о даљем унапређењу односа РС и Српске, посебно истакавши изградњу инфраструктурних пројеката, путева и мостова, који повезују Србију и РС, као и заједничка улагања у културне и образовне садржаје, саопштила је Влада.

На састанку је договорен наставак заједничког улагања у Андрићев институт у Вишеграду, као и даље учешће у обележавању различитих датума из историје српског народа, наводи се у саопштењу.