Прочитај ми чланак

МЕДАЧКИ ЏЕП: Злочин над Србима без казне, и без рањеника

0

Данас се навршава 23 године од агресије хрватске војске на српска подвелебитска села у такозваном "Медачком џепу", која су се у то време већ 18 месеци налазила под заштитом снага Уједињених нација (Унпрофор).

MEDACKI DJEPУ овој агресији, како подсећа „Веритас“, у Дивоселу, Читлуку и Почитељу страдало је 88 Срба – 46 војника, шест милиционера и 36 цивила, од којих 26 старијих од 60 година. Међу жртвама је и 17 жена, а у акцији рањеника уопште није било.

Након предаје 52 тела, резултати прегледа тела су указали на разбијене лобање и многобројне прострелне ране из непосредне близине, које упућују на закључак да се радило о систематском убијању заробљених и рањених, наводи „Веритас“.  

Припадници Унпрофора су, након што су у директној борби ушли у ово подручје извукли још 18 тела од којих је већина била измасакрирана (одсечени поједини делови тела) или запаљена (живи бацани у ватру).

Два леша су извукли припадници СВК, а једно тело је пронађено у априлу 1994. године. У мају 2000. године истражиоци Хашког трибунала пронашли су још 11 лешева скривених у септичкој јами у некад српском делу Госпића, од којих је шест идентификовано ДНК-а методом.

Од укупно 84 пронађена посмртна остатка, седам је остало неидентификовано, док се још увек трага за четворицом. Сва три села су опљачкана, а затим сравњена са земљом, наводи „Веритас“.

Нико одговоран за злочин над Србима

Почев од јула 2001. до априла 2004. године Тужилаштво Хашког трибунала за злочине у акцији „Медачки џеп“ подигло је оптужнице против тројице генерала Војске Хрватске Рахима Адемија, Јанка Бобетка и Мирка Норца, док је истрага против четвртог генерала Петра Стипетића обустављена.

Бобетку због болести оптужница није уручена, а умро је пре изручења Хагу. Предмет Адеми-Норац Хашки трибунал је, у септембру 2005, пребацио у надлежност хрватског правосуђа, које их је теретило за убиство 28 цивила и пет војника, те за уништавање 300 различитих објеката, комплетно убијање стоке и тровање бунара. 

Жупанијски суд у Загребу је Адемија, као вршиоца дужности комаданта Зборног подручја Госпић, ослобио је свих оптужби, а Норца као комаданта операције „Џеп ’93“, прогласио је кривим за неспречавање, а тиме и за подржавање и охрабривање убистава цивила и пљачкање имовине те убијање и мучење ратних заробљеника и осудио га на казну седам година.

Ту казну му је Врховни суд пресудом од 19. новембра 2009. смањио на шест година.

Иако је претресно веће утврдило да је адмирал Давор Домазет – Лошо, као изасланик начелника Главног штаба Хрватске војске, био главнокомандујући у акцији „Медачки џеп“, надлежно тужилаштво против њега још није ни истрагу отворило.