Прочитај ми чланак

ПРОРОЧКЕ РЕЧИ: Бранко Коцкица објашњава како ће се догодити РАСПАД ЈУГОСЛАВИЈЕ

0

Чак је и политичким аналитичарима и истраживачима данас тешко да објасне феномен 'старе' Југославије. Ипак, погледајте како је то некада радио чувени Бранко Коцкица.

7

Чак је и политичким аналитичарима и истраживачима данас тешко да објасне феномен ‘старе’ Југославије. Ипак, погледајте како је то некада радио чувени Бранко Коцкица.

„Коцка, коцка, коцкица” је легендарна емисија образовног програма Телевизије Београд са Бранком Милићевићем – Бранком“Коцкицом” у улози васпитача који децу учи и објашњава им свет око њих.

Снимљено је више од 250 епизода. Серија је била популарна у свим деловима СФРЈ, емитована је од 1974. до 1993. године и поново 2004. У међувремену, одрасле су генерације деце, а СФРЈ се распала.

Ево како је чувени Бранко објашњавао деци земљу у којој су живели:

Са становишта догађаја који су уследили скоро пророчки звуче Коцкицине речи да „сложну браћу нико не може да сломи”. И још да „ако нас заваде, онда могу да нас скрцкају као од шале”.

– Ми смо мала, сиромашна земља и морамо бити заједно јер нека јака, економски силна земља може да нас прегази, да нас згроми, да нас сломи – објашњавао је Бранко окупљеној деци сликовито користећи већ познату метафору усамљеног штапа и штапа у снопу.

Иронично, управо су та деца, само коју деценију касније, дорасла да виде распад Југославије и крвави рат који је уследио.