Прочитај ми чланак

Михаило Меденица: Илије Чворовићи у нашим редовима

0

Јесте ли чули онај виц: "Иду Србин, Хрват и Албанац и..."

medenica

Ма, јок, тај је бајат, имам бољи: „Ишла БИА улицом и саплела се о осумњиченог за шпијунажу…“, хахахахах…

А, чули сте и њега, штета, а баш сам хтео да га испричам онако с мераком, но…

Дакле, суштина вица је да је БИА ухапсила шпијуна, неког маторца, пензионисаног официра војске РСК који је годинама вршљао нашим редовима и дошаптавао Хрватима шта се дешава, шта се кува и што је најстрашније- каква је одбрамбена моћ Србије и шта би све могли да учинимо у евентуалном рату с домољубима?!

Е, сад, да се одмах разумемо, не пада ми на памет да браним некога ко ми шаку еврића или каквог страха од оптужнице Лијепе њихове продаје домовину, али морам да станем у одбрану здравог разума који вели да у читавој причи нешто смрди, а нису само моје патике!

Елем, баш у јеку „тензија“ с Хрватском проналазе човека који годинама шпијунира у корист исте?!

Најпре, знамо да се на Балкану тензије дословно договарају како би народ имао чиме да се забавља, мислећи да им празан желудац крчи због Хрвата или кога већ затреба, а не глади!

Дакле, имамо тензију, имамо шпијуна, имамо Илију Чворовића у лику премијера који нас као Даницу свакодневно убеђује да нас сви мрзе и раде о глави, док он покушава да нам сачува барем капицу, и имамо наглупље могуће образложење: „Одавао је поверљиве информације о одбрамбеној моћи Србије“!

На глупље форе сам некад мувао рибе и пролазило је, па би ваљда требало и ово, још само да нам неко објасни које су то моћи којима располажемо, осим ако не мисле на Влашку магију и хоџине записе, и која је то одбрана изузев џакова с песком у случају поплава, и Вулина који иде с телевизије на телевизију и запева ко мајка девет Југовића, трипијући да је мајор Гавриловић, мада више подсећа на „Гавриловићев“ месни нарезак, но…

Дакле, у држави у којој су све досадашње власти издале све што су могле; у државу којој је одбрамбена моћ сведена на противградну заштиту, у држави којој су страну „експерти“ разрезали колико војске и оруђа не сме да има, остављајући јој два топа и три војника- имамо шпијуна који је најстроже чуване тајне одао тамо неком?!

Не спорим да јесте, само ме чисто интересује до каквих је то суперповерљивих података могао да дође пензионисани официр РСК, осим трачева с пијаце и цене кајмака, који, признајем, јесте стратешки важан одбрамбени ресурс?!

Не разумем, глуп сам, али ми делује шупљикаво да у држави која је потписала уговор са НАТО пактом (чији је Хрватска чланица), који подразумева да њихов војник може да опали шамар нашем, отме му пушку, опали још један шамар и натера га да му се извини што га је тукао- постоје некакве тајне, изузев оне да ће сваког ко не прими Расима Љајића у владу стићи фараонско проклетство..?

Опет каже, не спорим да човек јесте шпијун, али је то толико смешно у сиротој Србији која је не знам колико пута до сада продата и препродата, да фактички нико од нас не ради за њу, дословно!

Ко зна, можда је човек дојављивао кад ће и где Шешељ да спали хрватску заставу, или ко од нас колико пута дневно опсује „Крашове“ наполитанке и назове председницу Хрватске милфачом?!

То, признајем, јесу строги поверљиви подаци, а могу се узгред наћи и на Фејсбуку, а чича је изгледа под лажним профилом Јуншпи Самја масовно слао захтеве за пријатељство, па цинкарио Хрватима све са фејса, твитера и војних парада, бројећи колико тенкова и трактора прође у дефилеу?!

Не знам, заиста, можда ипак само моје патике смрде, а са случајем је све у реду?!

Кад заврше са „мангупима у нашим редовима“, како каза вођа, можда да се службе позабаве случајем „Савамала“, убиством оне мучене певачице, покрадедим милијардама за којима сви трагају а Бога моле да их неко не нађе на њиховим рачунима, аферама које трају краће од „Слагалице“, дипломама и докторатима из „киндер- јајета“…гарантујем да су Хрвати умешани у све!

Него, за крај још један виц: „Имала Србија одбрамбену моћ, али баби која је била главна за сектор „саливање олова да душмани сексуално занемоћају смањили пензију, па дала отказ…“, хахахах…

Врх, зар не?!

Упс, можда ово нисам смео да напишем, ко зна ко од Хрвата чита..?