Прочитај ми чланак

И ОСОБЕ СА ИНВАЛИДИТЕТОМ ИЗЛАЗЕ НА УЛИЦУ Парада инвалида 10. септембра, па протест

0

Прва парада особа са инвалидитетом, под називом "Парада храбрости, снаге и достојанства" биће одржана 10. септембра у Београду, када ће особе са инвалидитетом изнети своје захтеве за побољшање положаја у друштву.

Крајем месеца инвалиди ће организовати и протест, најавили су данас организатори.

На конференцији за новинаре представника Удружења особа са инвалидитетом „Феникс“, фондације „Фиби“ и Српске федерације слепих „Свети Стефана Дечански“, речено је да ће бити организована шетња 10. септембра од Трга Републике, централним градским улицама, до Немањине и Министарства рада, бити увод у озбиљан протест крајем септембра, на коме ће тражити пријем код премијера Aлександра Вучића и министра за рад Aлександра Вулина.

Организатори кажу да је повод за параду отворена и неприкривена дискриминација особа са инвалидитетом од органа власти, а њен циљ оснаживање особа са инвалидитетом и њихово прихватање од друштва, као и захтев за хитно решавање њихових проблема.

Za paradu Udruženja.uu

ПАРАДА ХРАБРОСТИ – СНАГЕ  И  ДОСТОЈАНСТВА

ФЕСТИВАЛ  ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ СРБИЈЕ 10 СЕПТЕМБАР ОД 13 ДО 16 ЧАСОВА.

ОКУПЉАЊЕ ГРАЂАНА НА ТРГУ РЕПУБЛИКЕ У БЕОГРАДУ ОД 12 ЧАСОВА, ОДАКЛЕ ЋЕ СЕ КРЕНУТИ У ШЕТЊУ УЛИЦАМА ГЛАВНОГ ГРАДА.

УЛИЦЕ КОЈИМА ЋЕ СЕ КРЕТАТИ ПАРАДА

ТЕРАЗИЈЕ – КРАЉА МИЛАНА – КНЕЗА МИЛОША – НЕМАЊИНА

ОРГАНИЗАТОРИ

УДРУЖЕЊЕ ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ ФЕНИКС БЕОГРАД – http://www.feniks-phoenix.com

Суорганизатори

СРПСКА ФЕДЕРАЦИЈА СЛЕПИХ „СВ. СТЕФАН ДЕЧАНСКИ“
ФОНДАЦИЈА ФИБИ

МИСИЈА ПАРАДЕ

Оснаживање особа са инвалидитетом у друштву
Оснаживање особa са инвалидитетом Србије да отворено указују на своја права
Едукација заједнице о инвалидности ради формирања исправног погледа на разноврсност.

ЦИЉЕВИ ПАРАДЕ

Ојачати снагу и јединство особа са инвалидитетом
Дозволити породици, пријатељима и сарадницима да јавнo покажу своју подршку особама са инвалидитетом          
Унапређење Свеукупног прихватање особа са инвалидитетом од стране   заједнице  и друштва.

КОНТАКТ ПОДАЦИ

Телефон: +381641625580
и-мејл: [email protected]

Организатори су апел за спонзорство параде упутили свим већим компанијама и свим политичким партијама којима поручују да на параду дођу без страначких обележја, већ искључиво као грађани.

Међу 20 захтева инвалида најважнији је повећање туђе неге и помоћи, односно њено изједначавање са додатком који примају цивилне жртве рата, као и преиспитивање коме се све тај додатак исплаћује с озбиром на бројне злоупотребе, како се више, кажу, не би дешавало да ту помоћ добијају „слабовиди који возе кола“.

Како су навели, туђа нега и помоћ за незапослену особу са инвалидитетом од 100 одсто износи 26.000 динара или мање од тог износа, док је за цивилне жртве рата са истим нивоом инвалидитета 89.000 динара.

Порези и накнаде

Међу захтевима су и укидање пореза на имовину, омогућавање редовне новчане помоћи за незапослене родитеље деце са инвалидитетом, а онима који раде новчана потпора за неговатељицу, максимално поједностављивање свих процедура за остваривање права особа са инвалидитетом, те унапређење услова за бањско лечење.

Циљ тог захтева, како кажу, није да се цивилним инвалидима рата смање примања, већ да се осталима повећају, те да се за једнак ниво инвалидитета прима исти додатак за туђу помоћ.

Међу захтевима су и интензивније запошљавање особа са инвалидитетом, бесплатан превоз у градском саобраћају, омогућавање уласка у возила градског саобраћаја, уклањање физичких баријера на тротоарима, те обезбеђивање рампи за прилаз и улаз у све државне објекте, али и у стамбене зграде, културне установе…

Инвалиди траже и промену закона о социјалној заштити, смене у сектору за заштиту особа са инвалидидтетом у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, посебно смену помоћника министра Владимира Пешциха.

Траже и да на месту помоћника министра буде особа са инвалидитетом, као и запошљавање још најмање две до три особе са инвалидитетом у том сектору.

Такође, траже да да имају представнике у парламенту и локалним самоуправама без изласка на изборе, бесплатно коришћење просторија за удружења, испуњење предизборних обећања, ослобађање плаћања разних такси, укидање пореза и на донације веће од 100.000 динара, поспешивање донорства, укидање ПДВ на куповину медицинских помагала у земљи и иностранству, или да стопа ПДВ не прелази два одсто.

ИНВАЛИДИ НЕ МОГУ ДА РАДЕ У ДРЖАВНОЈ УПРАВИ

Зaконом о професионaлној рехaбилитaцији и зaпошљaвaњу особa сa инвaлидитетом, у члану 24. прописана је обавеза сваког послодавца, који има најмање 20 запослених, да има у радном односу одређени број особа са инвалидитетом – послодавац који има од 20 до 49 запослених дужан је да има у радном односу једну особу са инвалидитетом; послодавац који има 50 и више запослених дужан је да има у радном односу најмање две особе са инвалидитетом, и на сваких наредних започетих 50 запослених по једну особу са инвалидитетом.

Истим законом је прописано, да уколико послодавац не жели да запосли особе са инвалидитетом у складу са чланом 24. овог закона дужан је да уплати износ од 50% просечне зараде по запосленом у Републици Србији према последњем објављеном податку републичког органа надлежног за послове статистике за сваку особу са инвалидитетом коју није запослио.

За време ДС владе, Министарство за економију и регионални развој, којом су руководили кадрови из Динкићеве странке, доноси уредбу, по којој државни органи Србије неће бити у обавези да примају особе са инвалидитетом јер ће по аутоматизму плаћати због тога пенале, а прикупљена средства по том основу ће ићи у владин буџетски фонд за професионалну рехабилитацију и подстицање запошљавања особа са инвалидитетом (Буџетски фонд). Приходи овог  Буџетског фонда представљају средства из буџета Републике Србије и средства из члана 26. овог наведоног закона треба да се користе  за подстицање запошљавања, професионалну рехабилитацију, финансирање зарада особа са инвалидитетом запослених у предузећу за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом или социјалном предузећу и организацији и друге намене у складу са законом.

У пракси је то значило да особе са инвалидитетом нису могле да се запосле у органима државне управе, док су се истовременом гомилала огромна (у еврима десетомилионска), средства у Буџетски фонд, које су због компликоване процедуре коришћења, користиле углавном огромне невладине организације,(путем семинара за едукацију инвалида), да би особе са инвалидитетом стекле вештине и способности које би им биле од помоћи да се самозапосле!?

Наравно, у тим невладиним организацијама, које су вршиле едукације инвалида, било је веома мало или уопште није било особа са инвалидитетом!