Прочитај ми чланак

ВРАЊЕ: СО и ПОГAЧA за РУСКОГ амбасадора! (ВИДЕО)

0

Aмбасадор Русије у Србији Aлександар Чепурин и представници руске компаније „РЗЗД интернешнал“ положили су цвеће на реновирани споменик страдалим Козацима који су правили „руски пут“ од Врањске Бање до Босилеграда.

Такозвани „руски пут“ је прављен од 1921. до 1925. године, а повезивао је Врањску Бању  преко Бесне кобиле са Босилеградом. Пут је градило око 5.000 Козака.

Пут је изградила чувена козачка дивизија, чији је командант био белогардејски генерал Васиљиј Логвинов.

Логвинов је живео у Врању, где је и сахрањен на Шапраначком гробљу, а Борис Поздњаков који је, такође, живео у Врању био је геодетски инжењер и један од главних пројектаната пута.

Борис Поздњаков након Октобарске револуције успео је да избегне у Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца.

Као стручњак за изградњу путева-туцаника, мостова и чесми мењао је места боравка, да би 1921. године дошао да осмисли изградњу Руског пута на југу Србије.

„Руски пут“ био је главна веза јужне Србије и источне Бугарске, а и даље је у употреби, али је деоница преко Бесне кобиле од туцаника и зими је непроходна осим за камионе и теренска рударска возила.

Цвеће су на споменик у селу Корбевац положили и градоначелник Врања Слободан Миленковић и први замедник генералног дирктора „РЗЗД интернешнал“, која је финансирала изградњу ограде и степениште до споменика, Мансурбек Султанов, као и представници борачких организација.

Мештани су дочекали Чепурина уз погачу и со.

Чепурин положио цвеће крај споменика у Корбевцу

Амбасадор Русије, Александар Чепурин са делегацијом, положио је цвеће, крај споменика  у Корбевцу ,подигнутом у знак сећања на пут који су градили руски емигранти. Цвеће и венце су положили су и  градоначелник  Врања Слободан Миленковић и први заменик генералног дирктора„РЖД Интернешнл“, која је финансирала изградњу ограде и степениште до споменика, Мансурбек Султанов, као и представници борачких организација.

Фото: tv-vranje.rs

Фото: tv-vranje.rs

У  оквиру посете, амбасадор Русије ,  Александар Чепурин одао је почаст градитељима такозваног „Руског пута „ . Реч је о  војним емигранатима  из Русије који су од 1921. до 1925. године градили пут  од  Врања  до Босилеграда,  преко  Бесне кобиле у дужини од 70 километара.  Полагањем  венаца и цвећа почаст су одали  и највиши представници града, организација и институција.  Дочекан традиционално,  хлебом и сољу, амбасадор Чепурин, сусрео  се  са најмлађима  и  мештанима  Корбевца. Међу њима  и са потомцима  градитеља  пута,  који  руско порекло не заборављају.

„Деда ми је био из околине Ростова. Дошао је , ношен ратовима из Русије и градио је овде пут.Упознао је моју  баку која је у то време била удовица и њиме се оженио.Моја мајка родила се из тог брака 1922. године. Никада нам ништа није причао о Русији,  јер се страховито бојао да не буде  ухваћен и послат назад у Русију,  у Сибир“ рекла је Бранка Станковић  унука Андреја Макаренка.

Станиша Александров  Каченков додаје:„Мој отац је овде дошао из Русије после  1. Светског рата и био упућен овде  да од 1921. године  гради пут. Он је био руски официр , завршио је Војну академију.  Дочекани су у Врању у центри  Врања  са руским војним оркестром. Међу њима је било много инжењера, лекара, архитеката, било је доста школованих људи.“

Амбасадор Чепурин разговарао је и са представницима Савеза удружења бораца Врања, који негују ослободилачке традиције и улажу напоре у очувању споменика  из протеклих ратова.

Овај споменик  са натписом „Кубаска козачка дивизија 1921-1925“ подигнут је у спомен војних емиграната из Русије који су изградили пут од Врања до Босилеграда преко Бесне Кобиле. Традиција братске сарадње и помоћи  се наставља.