Прочитај ми чланак

УРAГAН „ХЕРМИНA“ УНИШТAВA AМЕРИКУ: Таласи од 3 метра бришу све пред собом!

0

Центар олује се полако премешта из Џорџије, одакле наставља ка Јужној и Северној Каролини, и даље дуж Источне обале СAД, са потенцијалом обилних киша и катастрофалних поплава.

Фото: Танјуг/AП

Фото: Танјуг/AП

Ураган “Хермина” синоћ је протутњао Флоридом и креће се ка унутрашњости земље, што је први ураган који је директно погодио ову најсунчанију америчку државу за више од једне деценије. Ураган “Хермина” проглашен је олујом категорије један.

Гувернер Флориде Рик Скот упозорио је на ситуације потенцијално опасне по живот и прогласио ванредну ситуацију у већини од 67 округа у Флориди. У највећем граду на западу Флориде, Талахаси, без струје је остало 32.000 људи. Метеоролози кажу да најгоре тек следи, јавља ЦНН.

 

Oh it’s here!! #hurricane #hermine #floridalife #floridaweather #stpetersburg #mybackyard #floridalife #hurricaneparty

Видео запис корисника Joanna Crandell (@chica_de_aqua) дана

Ураган је узроковао таласе који су досезали готово три метра. Неколико округа издало је наређења за евакуацију становника градова на обали или у нижим деловима Флориде. Грађани су упозорени да се придржавају свих мера опреза и не рискирају, јер ова олуја може угрозити људске животе.

Јаки ветрови брзине 130 километара на сат, тешке кише на северној обали Мексичког залива оставиле су укупно око 270.000 домаћинства без струје.

– Био сам овде 1985., током урагана “Елин”, и не сећам се да је било овако лоше – рекао је Вирџил Сандајн, полицијски начелник у Сидар Кију.

Ураган је стигао са северозападне обале Мексичког залива уз ветар брзине од 80 метара на час и јаку кишу. Више од 30.000 грађана у области Џорџије остало је данас без струје, након удара “Хермина” који је оставио за собом почупана стабла и поломљене далеководе.

Ураган би местимично могао донети и до 45 центиметара кише. Власти у деловима Флориде најтеже погођеним олујом страхују од појаве бујица и поплава.

Центар олује се полако премешта из Џорџије, одакле наставља ка Јужној и Северној Каролини, и даље дуж Источне обале СAД, са потенцијалом обилних киша и катастрофалних поплава, преноси AП.

Како преноси AП, “Хермина” је сада прешла у тропску олују и максимална брзина њених ветрова спала са 130 на око 110 киломеатар на сат.

Фото: Танјуг/AП

Фото: Танјуг/AП

“Хермина” је први ураган који је у поседњих 11 година дошао до обала Флориде. Ураган “Вилма” 2005. године похарао је обале Мексичког заљева, однијевши 62 људска живота и изазвавши огромну материјалну штету.

Очекује се да ће “Хермина” у суботу захватити обалу средњеатлантских држава од Вирџиније до Њу Џерсија.

Како се креће ураган “Хермина” можете пратити уживо ОВДЕ.