Прочитај ми чланак

ПОСЛЕДЊИ УДАРАЦ: Да ли ће Вучић ухапсити Додика?

0

Александар Вучић и Томислав Николић јуче су одбили да подрже жељу народа Републике Српске за одржавање референдума о прослављању дана Републике Српске 9. јануара што је узбуркало јавност са обе стране Дрине.

Фото: А.С.

Фото: А.С.

Ђурђевић: Последњи ударац за Бања Луку спреман је из Београда

У изјави за Космопол, Милица Ђурђевић, портпаролка Српског сабора Заветници поручила је да подршка Руске Федерације довољан гарант за одржавање референдума у Републици Српској.

-Део међународне заједнице и западни центри моћи вршили су притиске на Републику Српску у намери да спроведу потпуну унитаризацију БиХ и легализују противправну ревизију Дејтонског мировног уговора. Завршни ударац на Бања Луку планиран је из Београда са циљем да се српски народ и руководство са западне стране Дрине потпуно обесхрабре. Државни врх Србије нашао се пред дилемом: остати лојалан својим западним менторима, или подржати Републику Српску у одлуци да искористи своје демократско право и одржи референдум, којим брани самосталност и дејтонске надлежности. Наравно, устаљена је пракса да када год Срби подигну глас у заштити својих националних интереса, нађу се на удару стране агентуре, пропаганде и претњи о есклацији сукоба и дестабилизацији. Принципијелан став руководства Српске да истраје у својој одлуци приморао је и државни врх Србије да се јавно не определи против одржавања референдума. Недвосмислена подршка Руске Федерације била је довољна да Република Српска не поклекне пред притисцима. Иако је Србија гарант Дејтона, њена Влада и Председник, оградили су се млаком изјавом да не желе да се мешају у унутрашња питања Српске, чиме су послали поруку да је за њих важнији Брисел од Бања Луке и да не постоји јединствена национална стратегија Републике Србије и Републике Српске – рекла је Милица.

Ђурђевићка овај потез званичника Републике Српске је окарактерисала као час истинског родољубља.

-Имали смо прилику да присуствујемо јавном часу истинског родољубља и националне одговорности званичних представника Републике Српске. Њено руководство одржало је лекцију како поступају државници, како се бране, чувају и воле земља и народ, како се поштују жртве које су пале за слободу и брине о будућности и опстанку. Република Српска је показала да у њој није устоличена амбасадократија, да се њеном судбином не диригује изван њених граница, да она није парче земље за поткусиривање великих сила. Српска нас је задивила снажном унутрашњом кохезијом и јединством, а Бања Лука је показала да је истинска престоница слободе и државотворне мисли српског народа – оцењује портпаролка Заветника.

Она додаје да ће, уз помоћ Руске Федерације, Милорад Додик опстати на власти у Републици Српској.

-Чињеница је да је Милорад Додик тренутно једини српски државник. Човек коме је национално питање важније од политичких калкулација. Узимајући у обзир да он није подлегао притисцима, да је сачувао углед и дату реч, он ће наћи на листи бројних страних центара као политичка фигура коју хитно треба у потпуности амортизовати. У обрачунавању са Додиком највише ће се ослањати на Београд и део поткупљене опозиције у Српској. Ипак, због велике подршке који председник Милорад Додик ужива у српском националном бићу, као и због међународне подршке пријатељских земаља, пре свега Руске Федерације, он ће имати довољно јако упориште да опстане пред налетима.

Ивановић: Није ме изненадила Вучићева одлука

Председник СНП Наши, Иван Ивановић, у изјави за наш портал рекао је да се од Вучића и Николића не може очекивати ништа друго осим издаје.

-Изостанак подршке Милораду Додику и Влади Републике Српске око одржавања референдума је за мене сасвим очекиван сценарио од стране Вучића и Николића. Александар Вучић не сме да донесе ни једну одлуку самостално јер је под тоталном контролом Запада који га је и довео на власт. После потписивања Бриселског споразума, и издаје Срба на Косову и Метохији, када је Србија на корак до признавања независности лажне државе Косово, гајити било каква очекивања о Вучићу као патриоти је сулудо.

Што се тиче приче да би Вучић могао да ухапси Додика ако то Запад нареди, могу рећи да то нема везе са реалношћу и да тако нешто није могуће. Једино што би Србија могла да уради, то је прекид финансијске и економке помоћи, као и изостанак политичке подршке у наредном периоду. Видећемо у наредним данима какви ће бити потези земаља Запада, и да ли ће правити додатне притиске на Вучића, па ће од тога и зависити његови будући потези. – закључио је Ивановић.