Прочитај ми чланак

ВЛАДАЈУЋА КОАЛИЦИЈА СЕ ЗАХВАЛИЛА ГЛАСАЧИМА: Струја скупља од октобра

0

Струја ће поскупети од 1. октобра за 3,8 одсто, потврдио министар енергетике за РТС Aлександар Aнтић

EPS  Tajnim ugovorom do strujomera

Министар рударства и енергетике Србије Aлексанадр Aнтић изјавио је данас да ће струја поскупети 3,8 одсто од 1. октобра ове године. То је дупло ниже од последњег захтева Међународног монетарног фонда, а реч је о повећању од једног евра месечно, рекао Aнтић.

Aнтић је новинарима рекао да су вођени озбиљни преговори са ММФ-ом у оквиру четврте и пете ревизије аранжмана на ту тему, да је у њима учествовао и премијер Aлександар Вучић и да је договорено најниже могуће повећање цене струје.

 – Грађани ће то поскупљење видети на рачунима у новембру – рекао је Aнтић, наводећи да је то поскупљене отприлике један евро по домаћинству.

Министар је истакао да се поскупљење односи само на домаћинства, пошто привреда сада купује струју на тржишту.

– Задовољни смо тим резултатом, то је најнижа могућа корекција коју смо успели да договоримо. То је дупло ниже него што су тражили, односно успели смо да то буде свега један евро просечно по домаћинству. То је мало повећање и позивам грађане да тај један евро уштеде – поручио је Aнтић.

Према његовим речима, ММФ је раније захтевао да поскупљење струје буде двоцифрено, па затим 7,7 одсто и да је влада успела да осигура најмање могуће поскупљење.

Aнтић је нагласио да ће се влада борити да успори “криву раста цене струје”, додајући да ће влада водити тврду политику преговарања, као и да је свима јасно да цена струје није тржишна и да Србија остаје земља са најнижом ценом електричне енергије.

У Србији је јефтинија него у Aлбанији за 18,7 одсто, за 20 одсто него у БиХ, за 21 одсто него у Македонији, 38,7 него у Бугарској, 43,2 одсто јефтинија него у Црној Гори и чак око 90,1 одсто него у Хрватској, навео је министар.

Aнтић је рекао да би борд директора ММФ требало да данас одобри четврту и пету ревизију аранжмана са Србијом и то да објави након седнице вечерас или сутра ујутру.

– Један од важнијих делова меморандума са ММФ-ом је да имамо реструктурирање ЕПС-а и Србијагаса” – подсетио је Aнтић.

Министар каже да су на овој ревизији била два кључна захтева, да имамо усвојени план оптимизације запослених и корекција цене струје.

Aнтић је навео да ће у Србији бити довољно струје и да је планирано да у 2016. буде производња струје за три одсто више него у 2015. години.

Он је рекао да ће сав новац од поскупљења струје бити намењен консолидацији електроенергетског система Србије, односно да то поскупљење није „инфлаторне природе“.

– Борићемо се као влада да поскупљења струје буду праћена растом стандарда наших грађана – поручио је Aнтић.

Фото: Н.С.

Фото: Н.С.

Министар је навео да су за Србијагас имали сваког квартала ревизију и веома оштре захтеве ММФ-а за увођење реда и финансијске дисциплине у том предузће. Према његовим речима, имали су позитивне оцене за Србијагас, али и захтеве за убрзање реформе у ЕПС-у.

Када је реч о оптимизацији запослених, Aнтић је казао да Електропривреду треба подмладити и да у првој фази тај процес подразумева позив људима који по разним основама имају пет година до одласка у пензију, уз одговарајуће стимулације.

Министар је додао је 200 евра отпремнине по години предвиђено за предузећа у реструктурирању, док је за остала јавна предузећа отпремнина у вези са њиховом зарадом и различите формуле.

Aнтић је навео да је према најновијим подацима производња угља у јулу, након два месеца пада, порасла за 3,7 у односу на исти месец прошле године.

– За седам месеци је порасла за шест одсто у односу на исти период 2015, али је производња струје у јулу била нешто нижа него у истом месецу лане. То је зато што нису у исто време обављени ремонти као прошле године – рекао је он, додајући да је зато у седам месеци производња струје била за два одсто већа него у истом периоду лане.

– У августу је производња струје била око 12 одсто већа него у августу прошле године – навео је Aнтић.

Када је реч о бесплатним киловатима, Aнтић је казао да ће бити још корисника у наредном периоду, прецизирајући да сада ту услугу користи 56.400 домаћинстава.

Подсетимо, струја је задњи пут поскупела у августу прошле године, и то за 12 одсто.