Прочитај ми чланак

СУД ПРЕСУДИО: За реч „сељачино“ – 200.000 динара

0

Судија високог савета судства добио првостепени спор против пензионисане професорке због увреде у парку где је шетала псе. Мирјана тврди да је псу рекао "шибе, џукело", што је њу потресло.

3

Судија високог савета судства добио првостепени спор против пензионисане професорке због увреде у парку где је шетала псе. Мирјана тврди да је псу рекао „шибе, џукело“, што је њу потресло.

Вербални сукоб између судије Ивана Јовичића и пензионерке Мирјане Јанковић око пса, у парку познатом као Мали Таш, иза хотела „Метропол“ у Београду, био би само још једна размирица између суграђана да се није завршио на суду и да актер није судија Високог савета судства. Јовичић, у то време судија Вишег суда у Београду, тужио је комшиницу, 70-годишњу професорку енглеског, због увреде, и добио првостепени спор.

Први основни суд у Београду осудио је недавно госпођу Јанковић на 40.000 динара, на шест рата, плус 5.000 судских трошкова, док ће тужилац накнаду својих издатака тражити у парничном поступку. До сада израчунати трошкови премашују 160.000 динара. Укупно, то је око 200.000 динара обавеза, а пензија Јанковићеве не прелази 25.000.

– Да се збио инцидент сетила сам се тек кад ми је стигао предлог за мирење и тужба, у децембру 2014. – каже Јанковићева. – Била сам шокирана. Човек ме је тужио јер сам га наводно извређала док сам шетала два мешанца. Према тврдњама Јанковићеве, шетала је са пријатељицом која има штап и ова је села да се одмори. Куче је са травњака истрчала на стазу. На клупи је седео пар са дететом и бебом у колицима.

– Кад је видео мог пса, човек је успаничено почео да виче: „Шибе, џукело!“ Била сам згранута: „Одакле си ти дошао, човече?!“ Заиста нисам чула да се неко обраћа псу са „шибе, џукело“. Продужили смо, и то је то – каже Јанковићева.

Јовичићева прича је, међутим, другачија. Он у тужби тврди да је пас пришао на небезбедну удаљеност од његове деце, да би на крају гурнуо њушку у колица с бебом. Такође тврди да је покушао да анимира власницу повицима „Госпођо!“, па је тек онда, пошто није реаговала, употребио реч „џукела“. Осетио се увређеним јер га је, како наводи, комшиница омаловажила реченицом: „Из ког си ти села, сељаче? Врати се одакле си дошао, сељачино!“

4

Госпођа Јанковић је све ово демантовала. Каже, нити се пас приближио деци, нити га је она назвала „сељачином“. Њен адвокат је на суду покушао да докаже недоследности у исказу брачног пара Јовичић око тога где је било старије дете, где се налазила њихова клупа… Јовичићи су, пак, демантовали да је друга жена у парку била Гордана Каћибо, која се на суду појавила као сведок. Све у свему, спор је трајао непуне две године. Пресуђен је у корист судије и Јанковићева се жалила.

– Дуго нисам могла да схватим како је открио ко сам. Он је тврдио – преко интерфона на мојој згради, али на интерфону пишу само презимена. Сумњам да је информације добио из кафића у нашој згради. Ја сам председник скупштине станара која не дозвољава кафићу да избаци башту – тврди она.

Додатно је изненађена, каже, чиме се бави члан ВСС.

– Све што стоји у мојој тужби је истина – каже судија Јовичић. – Тужио сам госпођу тек пошто није пристала да уплати 80.000 динара за Дом за незбринуту децу у Звечанској, што сам јој предложио на првом рочишту. Да је рекла да има само 10.000 и да се извинила, повукао бих тужбу.

Он додаје да му није циљ да узме било коме новац, поготово једном пензионеру, али да има право на заштиту од бруталности:

– Да је било како ступила у контакт са мном и извинила се, све би било у реду. Али такву бруталност у опхођењу нисам доживео. Извређала ме је као последњег бедника. И моји родитељи су просветни радници, и да се моја мајка тако опходи, одрекао бих је се. Моје дете се тресло од страха због њеног пса, кога није водила на примерен начин. Одрастао сам уз животиње, али никад нећу пристати да нам кучићи буду важнији од деце – рекао је Јовичић, и додао да не види шта је лоше у речи „шибе“.

Драган Николић, адвокат Мирјане Јанковић, каже да она ни по коју цену неће платити казну и да ће радије ићи у затвор.