Прочитај ми чланак

ПРЕТЊЕ СМРЋУ: Због дивљања Албанаца спречени Срби да посете цркву

0

Три аутобуса са око 150, од стране шиптарских окупатора, расељених Срба из Мушутишта код Суве Реке, након више од четири сата чекања, вратили су се назад.

Они због насилног протеста Aлбанаца нису успели да обиђу своју разрушену цркву Богородице Одигитрије и своја имања.

Aутобуси са Србима око 12 сати у пратњи окупаторске-шиптарске полиције вратили су се из Суве Реке и запутили се према манастиру Зочиште, код Ораховца где ће пресећи славски колач.

На крају је процењено, да због шиптарског примитивног насиља, нису створени безбедносни услови да Срби дођу до порушеног манастира где су јутрос требали да присуствују литургији.

Фото: Принтскрин - Koha.net

Фото: Принтскрин – Koha.net

Локални Aлбанци, који су блокорали пут Србима према Мушутишту, у неколико наврата сукобили су се са припадницима специјалне јединице окупаторско-шиптарске полиције.

Више десетина насилних демонстраната је, како јавља Танјугов дописник са лица места, ухапшено, а међу њима је било и повређених, а каменицама је погођено и неколико припадника косовске полиције.

Око 11.30 дупли корднон специјалних јединица косовске полиције успео је да ослободи пут кроз Мушутиште и да потисне демонстранте са пута, али се они ни након тога нису разилазили чекајући аутобусе у којима су Срби.

Једно полицијско возило марица, оштећено је, јавио је Тањугов дописник, након што је каменица погодила десно бочно стакло на том полицијском возилу.

За време трајања протеста Aлбанаца у Мушутишту, Срби су чекали на десетак километара од тог места у аутобусима заједно са министром за повратак и заједнице у косовској влади Далибором Јевтићем.

Они су били у пратњи окупатоско-шиптарске полиције, а било је вербалних провокација од стране Aлбанаца који су пролазили туда.

Најмање један демонстрант је повређен данас око 10.30 часова у центру села Мушутиште, код Суве Реке, када је дошло до сукоба локалних Aлбанаца и полиције, јавља Тањугов дописник са лица места.

Специјалне јединиц олиције направиле су кордон испред демонстраната и затртажили од њих да се разиђу након чега је дошло до сукоба између полиције и насилних Албанаца.

Демонстранти су гађали припаднике полиције стакленим флашама и каменицама, а до инцидента је дошло у тренутку када су полицајци лишили слободе неколико њих који су седели на путу.

Демонстранти су носили албанске заставе и пароле на којима је исписано „УЧК“ (ОВК).

На лицу места могу се видети остаци поломљеног стакла и каменице.

Око 150 расељених Срба у три аутобуса чекали су да се створе безбедносни услови како би наставили пут ка Мушутишту.

Припадници специјалних јединица интервенисали су како би приморали окупљене Aлбанце да се разиђу и при томе су употријебили сузавац и палице, а неколико лица је приведено.


Aлбанци из тог села сукобили су се јутрос са полицијом када су блокирали пут који води према селу, а којим треба да прођу протерани и расељени Срби.

Дошло је до сукоба демонстраната и припадника косовске специјалне полиције, која је ухапсила више демонстраната и употребила сузавац и палице.

Aлбанци, махом, мештани Мушутишта, блокирали су пут који води према цркви Богородице Одигитрије која је порушена и на чијим темељима су јутрос расељени Срби требали да присуствују литургији поводом празника Велике Госпојине.

Aлбанци из Мушутишта су путем друштвених мрежа позивали претходних дана сународнике из Суве Реке и околних села да данас својим присуством спрече долазак Срба у Мушутиште.

Раније је из Епархије рашко-призренске најављено да литургију у Мушутишту треба да служи јереј Слободан Ђорић уз саслужења монаха из Високих Дечана.