Прочитај ми чланак

НИШТА НОВО: САД и бугарски авиони патролирају Црним морем да би „обуздали Русију“!

0

Како наводи амерички The Wall Street Journal у септембру ће ратни војни авиони САД и Бугарске да спроводе заједничке патроле у области Црног мора у оквиру програма НАТО-а, како кажу, "ради одвраћања руске војне агресије".

(U.S. Air Force photo/Master Sgt. Kevin J. Gruenwald)

(U.S. Air Force photo/Master Sgt. Kevin J. Gruenwald)

Према овом медију, Алијанса је појачала патролирање над ваздушним простор  балтичких земљама након што се народ Крима на референдуму изјаснио да хоће да је део Руске Федерације.

Неки чланови НАТО-а подржали су обављање додатних војно-ваздушних операција у црноморском региону.

Истовремено, према The Wall Street Journal, у бугарској јавности је почела жустра дискусија, око тога колику улогу требада има НАТО у региону Црног Мора. С тим у вези, саопштено је, да ће овакво војно присуство САД бити ограничено у Бугарској.

Како је бугарски министар одбране Николај Ненчев изјавио, мисија заједничког патролирања америчких и бугарских ратних авиона почиње 9. септембра и трајаће до 16. септембра.

У априлу, током војно-безбедоносне конференције у Бугарској, заменик генералног секретара Алијансе, Александар Вершобо, иначе представник САД у том војном савезу, најавио да је НАТО разматра могућност јачег војног присуства у региону Црног мора због одређених „претњи из Русије.“

Раније је НАТО саопшти да је спреман и да помогне Украјини у наставку контроле ваздушног простора над Црном мору јер , по тој Алијанси, земља угрожена руском агресијом, пошто Крим више није део украјинске државе.

Превод са енглеског и обрада Србин.инфо