Прочитај ми чланак

СЛОВЕНАЧКИ ШЕФ ДИПЛОМАТИЈЕ: За разлику од Хрватске, Словенија подржава Србију

0

Изузетног значаја је то што је постигнута сагласност за отварање поглавља 23 и 24, јер се тиме отвара пут ка динамичнијем напретку на преговарачком путу. Преговори за чланство у ЕУ су, наравно, компликован процес, не само садржајно већ политички. Потребно је бити свестан тога. На том путу треба имати поверења да ће Европска комисија водити процес на начин који је у интересу свих - и Србије. У томе Србија има подршку Словеније.

a

Изузетног значаја је то што је постигнута сагласност за отварање поглавља 23 и 24, јер се тиме отвара пут ка динамичнијем напретку на преговарачком путу. Преговори за чланство у ЕУ су, наравно, компликован процес, не само садржајно већ политички. Потребно је бити свестан тога. На том путу треба имати поверења да ће Европска комисија водити процес на начин који је у интересу свих – и Србије. У томе Србија има подршку Словеније.

И до сада смо се јасно ангажовали, како на професионалној страни преко помоћи наших експерата, тако и на дискусијама где је подршка Словеније увек веома јасна, каже у разговору за Данас министар спољних послова Словеније Карл Ерјавец, одговарајући на питање може ли Хрватска да успори пут Србије ка чланству у Европској унији или да, чак, спречи Србију да постане чланица ЕУ.

Како оцењујете актуелне односе на Западном Балкану, укључујући српско-хрватске односе?

– У задње време доста често одговарам на то питање, што већ само по себи нешто говори. Нажалост, пречесто се дешава да су односи у региону још увек обележени оживљавањем прошлости, дешавањима у време задњег рата, годишњицама, различитим погледима на дешавања, као и тињајућим политичким несугласицама. То је реалност за коју се надам да ће се све више кретати у смеру сарадње дијалога, разумевања, поштовања, поверења, и на основу тога неповратне стабилности и помирења.

Регионална сарадња и добросуседски односи су од изузетног значаја за стабилност Западног Балкана, коју не треба узимати здраво за готово. Словенија ће зато наставити са подстицањем регионалне сарадње активностима унутар Брдо – Бриони процеса, промоцијом Позитивне агенде за младе Западног Балкана, као и сарадњом у заједничкој борби против безбедносних изазова и тероризма – у оквиру тога бих истакао словеначку иницијативу WБЦТИ (Wестерн Балканс Цоунтер Террорисм Инитиативе), која је у међувремену постала део ЕУ активности и сарадње са регионом.

И решавању питања наследства некадашње СФРЈ такође морамо посветити више пажње. Прошло је 15 година откако је у Бечу потписан Споразум о питањима наследства и желео бих да, поред Словеније, и друге државе наследнице препознају наш заједнички интерес у тој области. У будућности зато морамо да усмеримо заједничке снаге и на уређење права и обавеза из прошлости.

Како гледате на недавне позиве на рехабилитацију Слободана Милошевића у Србији које упућују поједини поличари, укључујући шефа српске дипломатије Ивицу Дачића?

– Жалим што суђење, због смрти Милошевића, није добило епилог. Што се тиче позива на његову рехабилитацију, мислим да нису смислени и могу једино да отворе расправу која ни Србији ни региону не би донела ништа позитивно.

Шта ће бити кључни задаци српске владе у наредних неколико месеци када је реч о наставку процеса европске интеграције Србије? Да ли ће Србија наставити да пружа подршку Србији на европском путу?

– Словенија је једна од најактивнијих присталица политике ширења ЕУ и тиме и перспективе чланства Србије у ЕУ. При том полазимо од уверења да европска перспектива и политика ширења доносе значајну гаранцију стабилности, напретка у спровођењу реформи и подстицаја регионалне сарадње. О томе ће бити речи и на Бледском стратешком форуму, 5. и 6. септембра на Бледу у Словенији. Наравно, ту очекујемо и верујемо да ће Србија испунити свој део обавеза у процесу преузимања и имплементације ЕУ законодавства, норми и стандарда, као и вредности.

Честитка Дачићу

У честитки коју је шеф словеначке дипломатије недавно упутио свом српском колеги Ивици Дачићу поводом Дачићевог поновног избора на ту функцију изражава се уверење да ће две земље наставити да продубљују односе уз допринос својих дипломатија.