Прочитај ми чланак

КАТАСТРОФА БИБЛИЈСКИХ РАЗМЕРА: У Италији са земље збрисани читави градови!

0

Најмање 38 особа је погинуло у земљотресу јачине 6,2 степена по Рихтеру који је погодио централну Италију, а око 100 особа се води као нестало.

Страхује се да би тај број могао да буде већи с обзиром на то да су многа места под рушевинама и да је спасилачким екипама отежан прилаз.

Фото: EPA / MASSIMO PERCOSS

Фото: EPA / MASSIMO PERCOSS

Један градоначелник је пријавио да је једна четворочлана породица заробљена под рушевинама, да нема знакова живота и рекао: „Града овде више нема“.

Земљотрес магнитуде 6,2 догодио се у 03:36 сати и осетио у широком појасу централне Италије, укључујући главни град Рим, где су становници осетили дуго њихање, праћено накнадним ударима.

Прве слике оштећења показују комаде зидова и кровова на улицама и неколико срушених зграда у градовима и селима широм покрајине Умбрије.

Најтеже су погођена места Aматриче и Aкумоли код града Ријетија, чији становници су трчали улицама рдк су се накнадни удари настављали у раним јутарњим часовима. Када је свануло, становници и цивилна заштита почели су да копају по рушевинама ашовима и багерима.

Фото: EPA / MASSIMO PERCOSS

Фото: EPA / MASSIMO PERCOSS

Европски Средоземни сеизмолошки центар одредио је магнитуду на 6,1. Aмерички Геолошки институт утврдио је магнитуду 6,2, са епицентром у Норцији, 170 километара североисточно од Рима, а жариште на релативно малој дубини од 10 километара.

Градоначелник земљотресом погођеног места Aкумолија, Стефано Петручи, изјавио је да је четворочлана породица под рушевинама срушене зграде и да нема знакова живота.

„Има мртвих“, рекао је он за државни канал „РAИ њуз 24“.

Градоначелник Aматричеа код Ријетија, Серђо Пироци, рекао је државном Радију РAИ и станици „Скај ТГ24“ да су становници затрпани под срушеним зградама, да је нестало струје и да је потребна тешка опрема да се са улица уклоне рушевине.

„Града овде више нема“, рекао је он. Канцеларија премијера Матеа Ренција је саопштила да је тешка опрема већ послата. Исто подручје је 2009. године погодио земљотрес магнитуде 6,3, а погинуло је више од 300 људи.

Фото: Танјуг

Фото: Танјуг

Један ранији земљотрес погодио је област Л’Aквила у централној Италији, 90 километара јужно од најновијег земљотреса. У тој области је 1997. године, током земљотреса погинуло десетак људи и тешко је оштећен један од драгуља Умбрије, Базилика Светог Фрање Aсишког, са Ђотовим фрескама.

Фрањевачки фратри који су чувари те базилике данас нису јавили да ли има штете од ноћашњег земљотреса.

Италијанска војска биће послата у градове погођене земљотресом, саопштило је Министарство одбране.

РУСКИ СПУТНИК: Земљотрес у Италији – један град уништен, више од 30 мртвих

У јаком земљотресу који је рано јутрос погодио централну Италију погинуло је најмање 30 људи. Међу досад пронађеним жртвама нема српских ни руских држављана. Руски председник Владимир Путин изразио је саучешће италијанском премијеру Метеу Ренцију и понудио му сву расположиву помоћ.

Снажан земљотрес, јачине 6,2 степена по Рихтеровој скали, погодио је рано јутрос планински део централне Италије. Према последњим информацијама, том приликом је погинуло 37 особа, док се око сто људи сматра несталим.

Јак потрес је проузроковао клизиште које је однело град Аматриче. Према речима градоначелника, половина насеља је „нестала“, док се људи налазе под рушевинама.

Италијански премијер Матео Ренци поручио је путем Твитера да су власти у контакту са званичницима погођених зона и да им је упућена додатна помоћ, јављају француски медији.

Подрхтавање земље се осетило у многим италијанским градовима, укључујући престоницу Рим.

Информација о жртвама земљотреса засад нема много. Власти су потврдиле да је погинуло шесторо људи, од којих двоје у граду Аркуата дел Тронто у области Марке, док медији саопштавају о најмање 20 мртвих.

У Акумоли је погинуло шест особа, док се неколико људи налази под рушевинама.

У порушеном Аматричеу је погинуло пет људи, али ова цифра још може да порасте. Локалне власти ситуацију називају „драматичном“.