Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: Републичка власт решила да опљачка локалне буџете по Србији

0

Предлог измена Закона о финансирању локалне самоуправе који ће се наћи на дневном реду Републичког парламента доноси смањење процента расподеле наплаћеног пореза на зараде, за 6 % буџетима локалних самоуправа (са досадашњих 80% на 74%, а градовима на 77%).

dragacevo-lucani-dveri-logo-post

Ово практично значи да ће у случају општине Лучани, од 160 милиона динара који су до сад били приход буџета општине Лучани, по основу пореза на зараде, доћи до смањења ових прихода буџета за око 10 милиона. Смањење за 10 милиона динара учествује са 2 % у пуњењу буџета општине Лучани, који износи до 500 милиона динара.

Ако је годишњи буџет за пољопривреду у нашој општини 9 милиона динара (и још толико за атарске путеве тј. прање пара – а да још није ни донет Правилник о субвенцијама за 2016. годину !?), или ако се за накнаде за новорођенчад годишње издвоји мање од 4 милиона динара, или за Центар за социјални рад свега 11 до 12 милиона динара годишње, онда се лако може видети колико су значајна средства која ће на овај начин, по свој прилици, Држава узети локалним самоуправама, па тако и нашој.

Са друге стране бројне обавезе које смо до сад имали остају на терету локалне самоуправе, док ће Држава вероватно препоручити повећања стопа пореза на имовину локалним самоуправама како би надоместиле изгубљена средства по основу мањих пореза на зараде. То значи да локална самоуправа мора даље да притеже и цеди „суву дреновину“ из становништва , које се у главном налази у јако тешком материјалном положају, које преживљава још само од солидне цене малине.

Предложене законске измене само гурају мале и сиромашне локалне самоуправе, попут Лучана, у још већу дубиозу и проблеме, без могућности било какве инвестиционе активности и развоја. То значи даље одумирање највећег броја локалних самоуправа у унутрашњости Србије, даље демографско пражњење и слом како српског села, тако и малих вароши, што уз све мањи број радних места ствара врзино коло из ког је готово немогуће изаћи.

У међувремену, одржан је 56. Драгачевски сабор Трубача у Гучи, који је на жалост доживео још један дебакл, далеко испод реалних очекивања и могућности које ова манифестација има. Сабор је данас само бледа сенка оног што је био и због тога је последњи час да се спроведу озбиљне промене у организацији и концепцији комплетне манифестације. Највећи кривац пада Сабора на ниске гране, поред опште економске кризе, је и Начелник Моравичког округа Слободан „Мр“ Јоловић, који се као маргарин меша у све, и који је постављањем самог себе на чело Саборског одбора потпуно политизовао и приватизовао Сабор, уз помоћ својих послушника.

Да би се Сабор опоравио и поново кренуо путем успеха, тражимо да се раскину уговори са генералним спонзором Сабора Апатинском пиваром (јер је данашњи Сабор постао пиварски фестивал), али и са продукцијом Сунце из Аранђеловца и Агенцијом „Профајл“ из Београда, јер нису дорасли да подигну Сабор на ниво који заслужује и који сви очекују.

Потпуно подржавамо оправдане захтеве Удружења угоститеља Гуче, јер су драстичне промене у организацији и приступу неопходне да би се Сабор спасао.

Ово није будућност у коју треба да верујем, а коју нам је на претходним општинским и републичким изборима обећала напредњачка власт. Време је да се напокон нешто мења.

Информативна служба Српског покрета Двери Драгачево