Прочитај ми чланак

ЧAРКЕ У ВЛАДИ СРБИЈЕ Ни две недеље нису спојили, а већ се пола министара посвађало

0

Покушаји СПС-а да рехабилитује Слободана Милошевића изазвали су потресе у Немањиној 11 и на светлост дана изашле су све разлике у политичким биографијама чланова владе и њиховим улогама током петооктобарских промена. Милошевић, кога нема већ 16 година на политичкој сцени Србије, за мање од две недеље од формирања нове владе довео је у сукоб четири министра који су 2000. године били на супротним странама.

vlada srbije avgust 2016 s.i.

Ивица Дачић и Aлександар Вулин са једне и Зорана Михајловић и Расим Љајић са друге стране ушли су клинч због покушаја СПС-а да рехабилитује Милошевића и да му подигну споменик.

Ивица Дачић, Зорана Михајловић и Aлександар Вулин

Дачић: Хашки суд је признао да Милошевић није био крив

Михајловић: 5. октобра била сам испред Скупштине и викала “Готов је”

Вулин: Да ли госпођа Михајловић жели да следи политичку судбину својих петооктобарских колега

Ивица Дачић и Расим Љајић

Дачић: Љајић је Изетбеговићу у читуљи написао “драги председниче”

Зорана Михајловић и Небојша Стефановић

Осим због Милошевића, до чарки је дошло и око канцеларија, овог пута међу страначким колегама. Михајловићева је ушла и заузела две просторије које су биле намењене за потпредседнички кабинет министра полиције Небојше Стефановића, што је изазвало реакције.

Љајић: Дачић се није одрекао Милошевића и сад ме примитивно напада

Николић: Не треба Србију делити кад се подиже споменик, Милошевићев би напали вандали

Дачић удара на слабије противнике

Социолог Слободан Aнтонић сматра да сукоби између министара због бившег председника Србије показују идеолошку хетерогеност у Влади.

– Ту се види слабост Владе, која је формирана на неким заједничким принципа. На светлост дана излазе разлике, али мислим да то не може озбиљно да је уздрма. Дачић је дисциплинован политичар, коме је Вучић забранио да улази у полемику са Зораном Михајловић. Љајић очигледно спада у нижи ешалон министара и Дачић је дао себи слободу да га нападне – наводи Aнтонић. Он додаје да и Дачић и Вулин имају одређене политичке фрустрације као Милошевићеви људи, који у сваком тренутку могу да буду оптужени да се нису отарасили своје политичке прошлости.

– Пресуда Радовану Караџићу у којој се наводи да нема доказа да је Слободан Милошевић крив за злочине у БиХ добро им је дошла да се ослободе бар једног дела тих својих фрустрација – каже Aнтонић.

Покушаји да се подигне рејтинг

Бобан Стојановић са Факултета политичких наука истиче за “Блиц” да је Милошевић оставио траг у српској политици, а поготово за људе у СПС-у, који га се никад нису одрекли, укључујући и Дачића који му је био портпарол.

sloba– Намера СПС-а да рехабилитују Милошевића је и покушај да странци дигну рејтинг код југоносталгичара и оних који воле Милошевића, а циљна група им је и део бирачког тела ПУПС-а. Коалиција СНС-а и СПС-а је вештачка. Социјалистима одговора да буду у власти, док су напредњаци свесни да би СПС-у у опозицији рејтинг могао да порасте. У Влади могу да га контролишу – закључује Стојановић.

Саговорници  “Блица” сматрају да ови сукоби не могу озбиљније да уздрмају владајућу коалицију. Ђорђе Вуковић из Цесида каже за “Блиц” да кроз њих они заправо комуницирају са својим бирачима, као и да “ко је где био и шта је ко радио 5. октобра не игра важну улогу код Aлександра Вучића, осим у кампањи”.

– Тада час дели политичко наслеђе Зорана Ђинђића, час Милошевића. У сваком случају, у Влади данас имамо некадашње најближе сараднике Војислава Шешеља, Слободана Милошевића, али и оне који су следили Зорана Ђинђића и били у Отпору – подсећа Вуковић.