Прочитај ми чланак

БИЛАНС СРБИЈЕ НА ОЛИМПИЈСКИМ ИГРАМА: Од 103 спортиста, 54 освојило медаље

0

Српска експедиција кренула је у борбу за медаље на Олимпијским играма у Рио де Жанеиро са укупно 103 члана, а медаље је освојило 53 српских спортиста.

Фотографија преузета са веб портала  Ватерполо савеза Србије

Фотографија преузета са веб портала Ватерполо савеза Србије

Српски спортисти имали су проблема на старту такмичења и тек после после 12 дана кренули да освајају медаље.

Ни то их није омело да најуспешније олимпијске игре заврше са чак осам медаља – две златне, три сребрне и две бронзане, док још чекамо да видимо шта ће кошаркаши урадити у финалу са Сједињеним Државама.

Прво и то златно одличје освојио је српски рвач Давор Штефанек, сребрна је била 18-годишња Тијана Богдановић, а серију су наставили сребрни кајакаши Миленко Зорић и Марко Томићевић, као и бронзана скакачица удаљ Ивана Шпановић.

Од екипних спортова Србија је једна од најуспешнијих на турниру.

Ватерполисти су први пут постали олимпијски прваци тријумфом над Хрватском у финалу, а историјске успехе забележила је женска кошаркашка репрезентација Србије, која је освојила бронзану медаљу и сребрне одбојкашице Србије, које су у финалу изубиле од Кине.

Фотографија преузета са веб портала  Одбојкашког савеза Србије

Фотографија преузета са веб портала Одбојкашког савеза Србије

То значи да се више од половине српских спортиста из Рија враћа са медаљом око врата, што је, без обзира на њихов сјај, изузетан успех којим не може много селекција да се похвали.

Златни ватерполисти

Aндрија Прлаиновић, Бранислав Митровић, Душан Мандић, Душко Пијетловић, Филип Филиповић, Гојко Пијетловић, Милош Ћук, Слободан Никић, Стефан Митровић, Милан Aлексић, Душан Мандић, Никола Јакшић и Сава Ранђеловић.

Сребрне одбојкашице

Бјанка Буша, Јована Бракочевић, Бојана Живковић, Тијана Малешевић, Бранкица Михајловић, Маја Огњеновић, Стефана Вељковић, Јелена Николић, Јована Стевановић, Милена Рашић, Силвија Поповић и Тијана Бошковић.

Бронзане кошаркашице

Тамара Радочај, Соња Петровић, Саша Чађо, Сара Крњић, Невена Јовановић, Јелена Миловановић, Дајана Бутуља, Aлександра Црвендакић, Милиаца Дабовић, Aна Дабовић, Данијел Пејџ и Драгана Станковић.

Златни или сребрни кошаркаши

Милош Теодосић, Марко Симоновић, Богдан Богдановић, Стефан Марковић, Никола Калинић, Немања Недовић, Стефан Бирчевић, Мирослав Радуљица, Никола Јокић, Владимир Штимац, Стефан Јовић и Милан Мачван.