Прочитај ми чланак

СРЕБРНЕ ДЕВОЈКЕ: Одбојкашице нису могле до злата преко моћне Кине!

0

Женска одбојкашка репрезентација Србије освојила је сребрну медаљу на Олимпијским играма, пошто је у финалу у Рију поражена од селекције Кине са 1:3, по сетовима 25:19, 17:25, 22:25, 23:25.

srbija kina odbojkaИзабранице селектора Зорана Терзића већ су одушевиле нацију у Рију. Неоспорним квалитетом, борбеношћу, невероватним тимским духом све за једну – једна за све и разоружавајућим осмехом стигле су до финала.

 Ипак, након лекције Кини у групној фази, нису успеле још једном да победе моћног ривала и домогну се олимпијског трона. И поред тога су исписале историју, јер су донеле нашој земљи прву олимпијску медаљу у женској одбојци.

Зато, девојке, свака част!

TOK MЕЧА

ПРВИ СЕТ Одлична игра наших одбојкашица, Србија – Кина 25:19

Почело је велико финале у Рију, Кинескиње су деловале нешто одлучније, али су одбојкашице Србије сервисом Милене Рашић стигле до 3:3.

У правом тренутку прорадио је и блок Малешевић – Стевановић, и њих две су знале карактеристично да прославе поен, да би затим и убојита Тијана Бошковић смечовала, поентирала је и Бранкица Михајловић у серији 4-0 за 9:5.

Ушло се у ритам поен за поен и наше девојке су сигурном игром чувале предност (12:7). Како су наредна три поена припала ривалка Терзић је узео тајм-аут и онда један од најлепших поена на мечу.

Браниле су се сјајно и једне и друге, али је снажан смеч Бошковићеве отишао и аут, да би затим иста играчица прекинула серију од 1-5 за 13:12. Деловало је да Кинескиње хватају прикључак и онда је Рашићева приредила два фантастична сервиса за 16:12. Нису имале решење ни за нападе Бошковићеве и Михајловићеве које су се побринуле за 21:16.

До краја су мирно привеле сет крају, држале све под контролом и грешком ривала направиле први корак ка трону – 25:19.

ДРУГИ СЕТ Ривалке се разиграле, Србија – Кина 17:25

Деоница је отворена одличним сервисом Милене Рашић, а Кинескиње су одмах узвратиле за 1:1. Убрзо су нам помериле пријем и сервисом створиле доста проблема па су нанизале три поена за 3:6.

И даље је било проблема, и поред тога су успеле наше одбојкашице да повежу две акције грешком ривала и сјајном дијагоналом Бошковићеве, али су Кинескиње биле решене да узврате и повеле су са 8:13. Управо тада је Терзић узео тајм-аут и највише замерио изабраницама да им је концентрација „нула“.

srbija kina odbojka oi

Замениле су се улоге у односу на први сет, Кинескиње су биле далеко прецизније и увећале су предност на 9:15. Одбрана никако није функционисала у редовима Србије.

Водила се заиста невероватна борба, права финална са обе стране мреже, није било изгубљене лопте и два важна поена припала су ривалкама које су потом асом одмакле на 10:18. Кинескиње су биле врло упорне у пољу, наше грације никако нису успеле да смире пријем и дошло је до изједначења у сетовима – 17:25.

ТРЕЋИ СЕТ Лош пријем мучи наше одбојкашице, треба им преокрет, Србија – Кина 22:25

Невероватном упорношћу Кинескиње су се извлачиле из готово безизланих ситуација, Србији нису пролазиле ни по две везане контре, али су добри сервиси Рашићеве и напад Тијане Малешевић исписали 5:3 на семафору.

И онда се опет увукла несигурност у наше редове, свака лопта морала је да дотакне блок ривала или су се противнице одлично браниле, па су серијом 1-6 преокренуле на 6:9.

Тешко је било Маји Огњеновић и саиграчицама да ухвате прикључак, само су напади Малешевићеве пролазили, фалили су поени Бранкице Михајловић, док је Бошковићеву ухватио тројни блок за 10:15.

Ништа није полазило за руком нашим девојкама, а Кинескиње су играле буквално без грешке и отишле на 11:18. Увођењем Стефане Вељковић и Бианке Буше мало се Србија покренула и смањила на 17:20 пошто је Стефана везала неколико одличних сервиса.

Ипак, показале су наше грације борбеност која их је крастила током целог турнира и нису се предавале. Прорадила је Рашићева и у нападу и у блоку, Михајловићева је одлично сервирала и пришле су на само 21:22 за неизвестан финиш.

Имале су потом контру за изједначење (при резултату 22:23), али Тијана Бошковић није могла добро да нападне, па су Кинескиње затим сервисом дошле на сет до златне медаље – 22:25.

ЧЕТВРТИ СЕТ Измакло злато, Србија – Кина 23:25

У игри поен за поен видели смо лепо „кување“ Маје Огњеновић и било је јасно да ће се за сваки поен до краја водити невероватна борба.

Aли, готово све је ишло на руку Кинескињама, и помоћ врха мреже приликом сервиса, па је на семафору засијало 10:10. Селектор Терзић је приликом тајм-аута тражио од изабраница осмех, да уживају у финалу, јер је деловало као да су све више у грчу.

У кључним тренуцима сета Тијана Бошковић је прошла једном, али су ривалке биле успешније, буквално све им је полазило за руком. Полако су градиле и чувале предност, па су одмакле на 16:19.

Променио је Терзић и дизача, уместо капитена Маје Огњеновић ушла је Бојана Живковић, на пријем је отишла Буша која је успела да смањи на 19:20 и за продужетак наде. На то се надовезао и аут ривалки за изједначење, као и одличан блок искусне Јоване Бракочевић за 21:21.

Финале је достизало врхунац драматичности, играло се опет поен за поен када је сервис Рашићеве нажалост отишао у аут за 23:24 и меч-лопту за Кину коју је одмах претворила у златну медаљу.