Прочитај ми чланак

КАНАЂАНИ ОБЈАСНИЛИ МУСЛИМАНИМА зашто неће укинути свињетину у ђачкој кухињи

0

Муслимански родитељи тражили су укидање свињетине у кантини једне школе у Дорвалу, предграђу Монтреала, а градоначелник их је одбио и ставку по ставку образложио зашто.

hrana-svinjetina

“Муслимани морају да схвате да су они ти који морају да се прилагоде Канади и Квебеку, њиховим обичајима, традицији, начину живота, јер су сами одабрали да се ту доселе. Треба да схвате да су они ти који морају да се интегришу у Квебек и науче да у њему живе.

Морају да схвате да ОНИ морају да промене свој стил живота, а не Канађани, који су их тако великодушно примили. Морају да схвате да Канађани нису ни расисти ни ксенофобични; прихватили су многе мигранте и пре муслимана (а обрнуто не постоји, у тим муслиманским државама не прихватају немуслиманске мигранте).

Као и други народи, ни Канађани нису спремни да се одрекну свог идентитета и своје културе. A Канада је земља добродошлице, није градоначелник Дорвала тај који прихвата страце, него канадски народ у целини.

На крају, они морају да схвате да и у Канади (Квебеку), са њеним јеврејско-хришћанским коренима, божићним јелкама, црквама и верским фестивалима – религија мора да остане лична ствар. Општина Дорвал има право да одбија било какве уступке исламу и шеријату.

Муслимани који се не слажу са секуларизмом и не осећају се пријатно у Канади, имају 57 прелепих муслиманских држава у свету, а већина нема довољно становништва и спремна је да их прими у халал загрљајј у складу са шаријом.

Aко сте оставили своју земљу ради Канаде, а не ради друге муслиманске земље, то је вероватно зато што сте сматрали да је живот у Канади бољи него другде. Само једном поставите себи питање зашто је овде, у Канади, боље него у земљи из које долазите. Свињетина у школским кухињама је део одговора“, објаснио је градоначелник Дорвала.