Прочитај ми чланак

‘НАПАД’ НА АМЕРИЧКОГ ПОТПРЕДСЕДНИКА: Протести и Трамп дочекују Џо Бајдена у БГД-у!

0

Српска радикална странка организује протестни митинг против доласка потпредседника САД Џозефа Бајдена у Србију. Митинг је пријављен за данас, 16. август од 17:00 часова, на платоу испред Председништва (Андрићев венац 1, Београд).

majca donalda trampa s.i.

Радикали ће  данас делити на протестном скупу против Бајдена делити мајце са ликом Доналда Трампа, са јасном поруком да, како садашња, тако и могућа будућа администрација државног врха САД, која долази из редова Демократске странке, због става да Србија мора да призна шиптарску окупацију Космета, да прихвати укидање Републике Српке, уведе санкције Русији и безусловно уђе у НАТО савез и ЕУ, није добро ддошла у Србију.

Мајце, са ликом Трампа ће се делити на инфо-штандовима СРС у парку испред Председништва од 16 часова.

Из извора блиских Српској радикалној странци сазнајемо да ће се на протесту обратити лидер радикала Војислав Шешељ, а очекује се присуство свих високих страначких функционера. Шешељ не само да жели да одржи протест против Бајдена већ ће он уједно бити повод да јавно подржи Доналда Трампа, републиканског кандидата за председника САД. Шешељ је у више наврата говорио да ће подржати Трампа, а овај протест поротив Бајдена, који је из супарничке странке, ће бити конкретна подршка.

Бајден ће сигурно бити непријатно изненађен кад његова посета буде искоришћена у корист кампање Доналда Трампа.

Незванично сазнајемо да постоји бојазан да протест буде забрањен због чињенице да представља висок безбедоносни ризик са којим припадници МУП-а не могу адекватно да се изборе обзиром да не знају како су радикали осмислили протест и какав би могао да буде ток догађаја. Током претходних посета Џозефа Бајдена Србији забрањивани су сва јавна окупљања, преусмераван је саобраћај а на улицама су биле појачане полицијске снаге.

Из Српске радикалне странка поручују да им протест против Бајдена није забрањен али и да ће изаћи на улице чак и уколико им полиција у последњи час забрани окупљање. Радикали су позвали Београђане да се придруже протесту против човека који је отворено заговарао бомбардовање СР Југославије 1999. године.

Да полиција није забранила скуп Српске радикалне странке испред Председништва Србије против потпредседника СAД Џозефа Бајден, речено је београдском Данасу у СРС, јуче увече.

– На време смо их у МУП и у складу са законом обавестили. Овлашћени представник странке је све договорио са овлашћеним представником МУП-а и протест није забрањен, што подразумева да је одобрен, тако је било и у овом случају, каже за наш лист Вјерица Радета, функционерка СРС.
– Објаснила сам процедуру, дакле, сваки уредно пријављен скуп је одобрен, ако се изричито не забрани, додала је Радета за Данас.

anti bajden protestПрема ранијим правилима, МУП има дискреционо право да до 12 часова пре заказаног времена за одржавање скупа обавести учеснике о томе да нема услова да се скуп одржи, што практично значи забрану оправдану неким безбедносним разлозима.

Безбедносне мере и митинг радикала

Помоћник директора полиције Иван Ристић изјавио је да МУП Србије предузима све неопходне безбедносне мере поводом посета потпредседника СAД, пренео је ФоНет. Ристић је указао да ће у складу са неопходним безбедносним мерама на траси ескортне колоне, током посете, бити затваране поједине саобраћајнице, како за возила, тако и за пешаке.

“Молимо грађане да имају разумевања приликом затварања траса, а саобраћајна полиција ће учинити све како би задржавања била што краћа и омогућиће кретање алтернативним правцима”, навео је Ристић.

На радару Вашингтона

Грегори Рејмонд, професор међународних односа на Универзитету Бојси у Aјду, коментарише за Данас да упркос томе што ни Бела кућа ни Стејт департмент нису рекли шта је на агенди за дискусије током посете потпредседника Бајдена Србији, “постоји неколико тачака због којих ће његови састанци бити значајни”.

– Најпре, Србија тежи успостављању равнотеже између интеграција у Европску унију и одржавања веза са Русијом. Имајући у виду формирање нове српске владе и заказану посету руског премијера Дмитрија Медведева Србији, Бајденова посета нагласиће континуирану пажњу коју Aмерика придаје Србији, као и промовисање ЕУ, а биће дискутовано и о односима са Косовом. Друго, Бајденова посета истаћи ће наставак америчког интересовања када је реч о безбедности и обавезама СAД према Европи, што је доведено у питање у серији чудних, збуњујућих коментара Доналда Трампа, републиканског кандидата за председника СAД. Та транзиција у председничким администрацијама често ствара несигурност у вези са будућим правцем америчке спољне политике, па долазак Бајдена представља настојање да се на крају мандата Обамине администрације отклоне било какве сумње у вези са ангажовањем СAД према Србији, Балкану и Европи, без обзира на оно што Трамп говори, констатује саговорник другосрбијанског Данаса.

ДОЛАЗАК АМЕРИЧКОГ ПОТПРЕСЕДНИКА БАЈДЕНА У БЕОГРАД: Русија кључна тема