Прочитај ми чланак

НАРОДНА БАНКА ОБЈАСНИЛА НАРОДУ: Нормално је да месо лети поскупи

0

Сезонски је уобичајено да у летњим месецима, односно у трећем тромесечју, порасте цена свежег меса, оцениле је данас Народна банка Србије (НБС) коментаришући утицај сезонских фактора на кретање инфлације.

k

У НБС кажу да је уобичајено је да месо поскупи у летњим месецима, Фото: Рајко Ристић

Сезонски је уобичајено да у летњим месецима, односно у трећем тромесечју, порасте цена свежег меса, оцениле је данас Народна банка Србије (НБС) коментаришући утицај сезонских фактора на кретање инфлације.

„У протеклих десет година, током летњих месеци цене меса су расле, при чему је сам раст зависио од временских прилика у земљи и окружењу, трошковних притисака у производњи хране услед кретања цена примарних пољопривредних производа и цена нафте, као и осталих фактора који утичу на понуду свежег меса“, наводи се на сајту НБС.

Додаје се да, историјски посматрано, сезонски фактори потом настављају да делују и у наредна два тромесечја, када прво долази до стабилизације цене меса, а затим и до њеног пада.

У Србији је крајем јула свињско месо покупело више од 30 одсто, а почетком јула и цена пилетине је већа за око 25 одсто.

Коментаришући цене воћа и поврћа НБС је навела да је сезонски фактор ту још израженији и цене тих производа су још подложније временским условима, што је ове године нарочито изражено код воћа.

„Цене воћа су у овом тренутку у просеку ниже за око 10 одсто у односу на исти период претходне године, док су цене поврћа у просеку на сличном нивоу“, истакла је НБС.

Према подацима Републичког завода за статистику, раст инфлације је у првом полуодишту ове године био од 0,9 одсто, од чега 0,4 процента у првом и 0,5 процената у другом тромесечју, углавном услед сезонског поскупјења робе.

Како је објаснила НБС, расту инфлације је у првом тромесечју највећим делом допринело поскупљење воћа и поврћа, док је појефтинило свеже месо, одећа и обућа и туристички пакет-аранжмани.

У другом тромесечју су повећане цене туристичких пакет-аранжмана и цене одеће и обуће, а појефтинило је поврће.

НБС очекује да ће се међугодишња инфлација у Србији постепено приближавати доњој граници циља до краја године, а да ће се у границама циљаног коридора наћи следеће године. За ову годину централана банка је предвидела инфлацију од четири одсто, са одступањем плус или минус 1,5 одсто.