Прочитај ми чланак

„Кува“ се у Азији: Јапан и Кина пред сукобом?

0

Јапан је упозорио кинеског амбасадора у Токију да се односи две земље "значајно урушавају" због спорних острва у Источном кинеском мору, али је Кина истрајала на томе да се ради о кинеској територији и позвала на мирно решење спора.

599460_download_f

Напетости између две азијске државе порасле су пошто је Јапан забележио већи број кинеских бродова у близини спорног острва протеклих неколико дана, преносе агенције.

Јапански министар спољних послова Фумио Кишида упозорио је кинеског амбасадора Ченга Јонгхуу, који је у протеклих неколико дана већ два пута позван у јапанско Министарство спољних послова, да Кина покушава једнострано да промени статус кво око острва којег Јапан назива Сенкаку, а Кина Диаоју.

Истовремено, у Вашингтону је објављено како најновији сателитски снимци показују да је Кина наставила активности и у Јужном кинеском мору, као и да гради хангаре за авионе на спорном архипелагу Спратлеy.

Кина полаже право на тај архипелаг, којег својатају и Филипини, Вијетнам, Малезија, Тајван и Брунеји.

Међународни суд правде у Хагу у јуну је, по филипинској тужби, пресудио да Кина нема право на то подручје, а пресуду службени Пекинг не признаје.