Прочитај ми чланак

БУРА НА ТВИТЕРУ: Чанак изјаву Марка Ђурића поредио СА ХИТЛЕРОМ

0

Праву буру на Твитеру изазвала је изјава директора српске канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића поводом наступа албанских олимпијаца и односа дела српске јавности према томе, која се не слаже са званичним државним ставом. Једна од контроверзнијих реакција на ту изјаву било је и посећање на потез Хитлера из 1936. године у Берлину.

canak

– Срамотно је што део домаће јавности, са цинизмом и са злурадошћу коментарише покушаје државе Србије да се томе супротстави. Имамо део аналитичара, срамота ме је као Србина што имамо људе у нашој земљи који говоре да ми треба да безмало дигнемо руке, да прихватимо да наши спортисти излазе на олимпијско постоље, да гледају заставу лажне државе засноване на злочинима против нашег народа, на делу наше територије, отимањем дела земље који је наша душа, наша историја, наша суштина – рекао је Ђурић.

Први је реаговао Ненад Чанак, лидер Лиге социјалдемократа Војводине.

– Хитлер је отишао са стадиона да не би честитао црном спортисти Џеси Овенсу освајачу 4 златне медаље. Берлин 1936 – написао је чанак на Твитеру.

Чанак је чак окачио и фотографију Овенса на победничком постољу, док иза њега стоји немачки атлетичар са исправљеном десном руком у нацистички поздрав.

Подршку лидеру ЛСВ пружила је новинарка Тања Војтеховски, која је упитала и да ли је Хитлер препоручио немачким спортистима да сиђу са постоља.

На њихове твитове реаговао је Владимир Ђукановић, посланик СНС упитавши их зар их није срамота да са Хитлером пореде онога ко не жели да призна Косово као независну државу.

Уследила је права салва напада на Чанка и Војтеховску, које су оптуживали да им је све у животу драже од рођене земље.

Један од твитераша је Чанка оптужио да се дружио само са тајкунима и нарко дилерима, окачивши његову фотографију из млађих дана на којој је са Миодрагом Костићем и Ненадом Опачићем, вођом Ветерничког клана који је убијен фебруара 2015. године.

На Чанков твит оштро је реаговао и Марко Ђурић наводећи да је поређење о противљењу политизацији спорта и злоупотреби Олимпијских игара за промоцију Хашима Тачија и независности Косова, са поступцима и политиком Адолфа Хитлера, груба увреда за све антифашисте и милионе жртава нацистичке иделогије, која је у Србији у црно завила готово сваку кућу.

– Чанково поређење става владе и народа Србије, који се противе политизацији спорта и злоупотреби Олимпијских игара за промоцију Хашима Тачија и независности Косова, са поступцима и политиком Адолфа Хитлера је груба увреда“, рекао је Ђурић Тањугу.

Ђурић је уверен да се не ради о „непромишљеном и грубом испаду“, већ о „умишљајном и свесном стигматизовању и етикетирању сопствене земље и народа у сврху кукавичког додворавања онима који подржавају јединствено проглашену независност Косова, а од којих и Чанак очекује или добија подрску“.

„Оно сто јесте неопростиво, то је играње у дневнополитицке сврхе са незабележеном патњом српског, јеврејског, ромског и многих других народа који су у Србији сатирани у име Хитлерове идеологије“, рекао је Ђурић.