Прочитај ми чланак

АЛИЈИН САН никада неће бити остварен

0

„Огромна је ствар изборена и на нама је да ту битку политички довршимо на ваљан начин“. Лидер СДА и бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић ову реченицу изговорио је јуче, на гробу оца Алије, говорећи о потреби да његова политика у БиХ буде настављена.

y

Фото: Н1 / screenshot – Бакир Изетбеговић на гробу оца Алије

„Огромна је ствар изборена и на нама је да ту битку политички довршимо на ваљан начин“. Лидер СДА и бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић ову реченицу изговорио је јуче, на гробу оца Алије, говорећи о потреби да његова политика у БиХ буде настављена.

– Он симболизује једно време када смо вратили државност, када смо наново направили Армију БиХ, када су Бошњаци вратили своје име, вратили име свом језику, када смо направили огроман историјски помак – рекао је Изетбеговић на обележавању 91. очевог рођендана.

Представници политичких партија у РС оштро су реаговали, имајући у виду да је политика Алије Изетбеговића, чији континуитет најављује Бакир, била стварање исламске БиХ у којој би Бошњаци, као већина, домининирали над осталим народима.

Потпредседник СНСД и шеф Посланичког клуба ове странке у Народној скупштини РС Радован Вишковић за „ЕуроБлиц“ каже да изјава Бакира Изетбеговића представља континуитет бошњачке политике, коју, према његовим речима, у РС „не виде само слепи“.

x

Фото: Синиша Пашалић / РАС Србија – Радован Вишковић

– Ту се не ради само о деценијском сну Бакира Изетбеговића и СДА, већ о јединственом ставу готово свих политичких странака из Сарајева. Трагично је да такве намере не виде поједини политичари из РС. Надам се да ће им Бакирово признање коначно отворити очи – каже Вишковић.

Шеф посланика ПДП у Народној скупштини РС Мирослав Брчкало каже да Изетбеговићева јучерашња порука представља озбиљну провокацију и доливање уља на ватру узавреле политичке ситуације у БиХ.

c

Фото: Синиша Пашалић / РАС Србија – Мирослав Брчкало

– Без обзира шта причао или желео, Бакир Изетбеговић никад неће дочекати да се оствари политичка визија његовог оца. БиХ једино може да опстане по принципу који је установљен у Дејтону. Било каква наметнута решења ову земљу би водила у сигуран распад – каже Брчкало.

Посланик НДП у Представничком дому БиХ Момчило Новаковић поручује да ни године ни деценије неће довести до политичког расплета који је у Исламској декларацији предвидео Алија Изетбеговић.

v

Фото: Клиx.ба / screenshot – Момчило Новаковић

– Бакир је изгледа остао оцу дужан заклетву, па је сада даје. На њихову жалост, овде постоје три народа а механизам одлучивања је такав да ни два не могу прегласати један народ, а камо ли да један прегласа два – закључује Новаковић.

Потпредседник ДНС Драгомир Јовичић каже да политика коју је водио Алија Изетбеговић није позитивна за БиХ, нити је у интересу било ког грађанина у БиХ.

– И Бакир мора да буде свестан да није могуће провести ту политику на миран начин, а мислим да нико више нема интереса за било какав сукоб – сматра Јовичић.

Како је говорио Алија

Исламски поредак може се остварити само у земљама у којима муслимани представљају већину становништва, написао је Алија Изетбеговић у познатом документу „Исламска декларација“, која се сматра његовим политичким програмом.

– Без ове већине, исламски поредак се своди само на власт и може се претворити у насиље. Немуслиманске мањине у саставу исламске државе, уз услов лојалности, уживају верске слободе и сву заштиту. Наша средства су лични пример, књига, реч. Када ће се овим средствима придружити и сила? Исламски покрет треба и може прићи преузимању власти чим је морално и бројно толико снажан да може, не само срушити постојећу неисламску, него и изградити нову исламску власт – навео је Изетбеговић.