Прочитај ми чланак

НОВИ СКAНДAЛ: Хрватски министар Хасанбеговић на фотографији са Томпсоном и усташам

0

Хрватски портал “Индекс.хр” објавио је ексклузивну фотографију на којој министар у техничкој влади Златко Хасанбеговић позира са контроверзним певачем Марком Перковићем Томпсоном и припадницима Девете бојне ХОС “Рафел витез Бобан”, који су током рата у Хрватској себе отворено називали усташама и који су велики поклоници НДХ.

Фото: Index

Фото: Index

Хрватском министру ништа од тога очито не смета, па ни то што су и Томпсон и пропадници Девет бојне и јуче у Книну, као и небројано пута до сада, узвикивали чувени усташки поздрав “За дом спремни”. Упркос свему, он се фотографисао са Томпсоном и неоусташама, а фотографију је ексклузивно објавио портал „Индеx.хр“.

Управо то је разлог што су и једни и други, током обележавања војно-полицијске акције “Олуја” “зарадили” прекршајне пријаве.

На спорној фотографији Хасанбеговић позира са осмехом, и у рукама држи свој портрет у чијој је позадини грб са првим белим пољем (усташка верзија грба).

Ово није први пут да ХДЗ-ов министар провоцира и српску, али и хрватску јавност. Пре око недељу дана Хасанбеговић је поново био “главни глумац” слике са усташком иконографијом.

Осим што је био у Пакоштану на откривању споменика осуђеном убици Мири Барешићу, он се том приликом сликао се групом које је држала заставу са усташком симболима.

Тачније, Хасанбеговић је позирао са четворицом мушкараца, од којих један у рукама држи раширену хрватску заставу на којој пише “ФранкфУрт” – са наглашеним словом У, и на којој грб почиње белим пољем (усташка верзија грба).

Након овог инцидента Хасанбеговић је најпре казао да није видео шта пише на застави због гужве на отварању споменика. Оно што је још занимљивије је то што је јуче из Книна поручио да “усташки симболи нигде нису добродошли”, а младима рекао да не користе било које симболе пропалих режима и идеологија. Међутим, шта заиста мисли, Хасанбеговић је истог дана само мало касније у пракси то и показао сликајући се са Томпсоном и припадницима Девете бојне.

Да воли да се слика, Хасанбеговић је до сада показао, али оно фотогафија коју вероватно није желео да јавност види, што се ипак десило, била је из 1996. године када се сликао, како је писао пре неки месец самостални српски недељник “Новости”, са усташком капом на глави.

Од ступања на дужност министра, Хасанбеговић је често морао да оправдава своје ставове и однос према НДХ. Он је у младости сарађивао са листом “НДХ”, који је уређивао Срећко Пшеничник зет усташког поглавника Aнте Павелића.