Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ СРБИМА ИЗ КРАЈИНЕ: Убијани сте, а живи; протерани, а у својој сте кући

0

Премијер у техничком мандату Aлександар Вучић рекао током манифестације обележавања 21 године од "Олује" да Србија никада неће заборавити све што се догодило.

VUCIC SA KRAJISNICIMA

„Не знам колико је људи овде, али ја никада нисам говорио пред већим бројем људи. Хвала вам што сте овде“, рекао је Вучић на почетку обраћања.

Додао је да кривица никако не припада Крајишницима, већ разним политикама, погрешним и лошим, које су дозволиле нешто што се „у вашем случају мозе назвати злочиначким коначним решењем“.

„Извините што су постојали они у Србији који су у тренутку злочиначке акције ’Олуја’ окретали главу од вас и нису довољно бринули о вашем роду. ’Олује’ више неће бити, Србија никада више неће дозволити такав погром“, рекао је мандатар.

БУСИЈЕ

У земунском насељу Бусије одржана је државна манифестација у част Дана сећања на страдале и прогнане Србе у војној акцији хрватске војске “Олуја”. Манифестацији су присуствовали патријарх Иринеј, председник Томислав Николић, лидер Српског народног вијећа Милорад Пуповац, председник Републике Српске Милорад Додик, као и бројни министри у српској влади.
Циљ „Олује“ је био протерати Србе са својих вековних обиталишта и тиме Хрватску очистити од Срба, рекао је током обраћања окупљенима патријарх Иринеј.
Лидер Републике Српске Милорад Додик истакао је на државном обележавању страдања у „Олуји“ да је српски народ победио јер је преживео.
„Победили смо зато што живимо, наша освета је живот. Наша жеља је да живимо у миру и да свима дамо мир“, рекао је Додик.

Он наводи да број људи који се окупио показује величину народа, као и да ће говорити о три ствари – кривици, стиду и поносу.

„Протерани сте и избачени са своје земље јер је неко помислио да ће бити већи ако вас и нас Срба нема. Много ушију и носева је одсечено, али српска упорност није дозволила то, зато је била потребна ’Олуја’. То је за њих победа? Зашто? Каква победа, уживају ли у нашим сузама за децом и старцима“, истакао је Вучић.

Након тога Вучић је окупљенима поручио да „немају шта да се стиде због тога што они не умеју да се стиде ни споменика злочинцима, ни усташких повика, ни кукастих крстова.

„Тај крст ће заувек бити њихов и такав, искривљен и кукаст. Наш никада“, рекао је Вучић.

Како каже, за несрећу Срба из Хрватске нису криви сви Хрвати већ они који су бацили камење и они који су говорили да се то ради за бољу Хрватску.

„Немамо намеру да бројимо колико је таквих, то нека ураде Хрвати“. Ми бројимо оне који су у име Срба починили злочине и судимо им, не желимо њихову крв на нашим рукама“, истакао је мандатар.

A одговори хрватским званичницима, слање протестних нота служе управо да би се неко у Хрватској коначно постидео због српске крив на рукама и етничког чишћења 1995, највећег после Другог светског рата у Европи, истакао је Вучић.

Вучић је навео да је за један просечни људски век број Срба смањен толико „да нас је за 90 одсто мање него што нас је било“ и додао:

„То је коначно решење и то је злочин. Славити то јасан је одговор на питање које је Хана Aрент поставила после суђење Aдолфу Aјхману – а да ли су победили да ли би некога гризла савест? Не би и нема је свако ко негира погром и етничко чишћење“, рекао је Вучић.

Говорећи о онима који су после операције „Олуја“ остали у Хрватској Вучић је навео да данас неретко ни струју немају и да је дотле стигла „та њихова демократија“.

„Шта да траже од Срба, да кажу да се то није десило, да 250.000 људи није протерано, да никада нису ни живели тамо? Како уопште некоме може да падне напамет да можемо то да урадимо? Ово је наш 4. август“, навео је мандатар .

VUCIC I NAROD GOVOR

Према његовим речима, Србији није потребна терориторијално већа већ економски јача држава.

„Овде се види колико су изгубили они који вас протерали. Ви вредни Крајишници подигли сте много лепих места у својој Србији. Србија је довољно велика да никога не мрзи. Свако ће у њој наћи добро, али заборав никада неће добити они који су заборав очекивали. Ова земља је највећа по свом памћењу. Као што ми од њих не тражимо да се не одричу свог рода“, истакао је мандатар.

„Крајишници, знам колико вам је тешко. Знам кроз какве муке и голготу сте прошли. Учинило вам се да нема живота за вас. Добили сте Србију и Србија је добила вас. Ваша Србија, драги Крајишници, саздана је и на вашој жртви, оној која ће трајати вечно. Никада више никакву ’Олују’ дозволити нећемо. Подсећаћемо сваког 4. августа, гласном тишином, поносном, уздигнутог чела. Убијани сте, а живи сте. Протерани сте, а у својој сте кући“, додао је он и закључио своје обраћење рећима:

„Живели Крајишници, живела Република Српска, живела Србија“.