Прочитај ми чланак

КО ХУШКА СРБЕ НА ХРВАТЕ и Хрвате на Србе?

0

srbin i hrvatica

Срби и Хрвати су један народ. Ко би то данас рекао изложио би се опасности да га прогласе за лудака, и једни и други, уследио би медијски линч под командом комесара свести. Исто би прошао, завршио у луђачкој кошуљи, онај баја који би имао храбрости да каже да су Срби и Хрвати народ истог порекла. А како би тек био проглашен за десничара и фашисту, антиевропејца, антимарксисту, антикомунисту… Дон Кихот који би рекао да су Срби и Хрвати браћа, да говоре истим језиком?

У прошлости је било добрих и лоших примера односа два братска народа, није потребно наводити ни једне ни друге, сви их добро знају.

Тачно је да су односи Срба и Хрвата у даљој и ближој прошлости тровани мржњом. Тако је и данас. Проблем је, дакле, што се говори само о мржњи, о злу, о клању, „култури злочина“ свих родова и врста. На један потез помирења завађене браће, уследи десетак доза отрова… и тако то траје! Створен је утисак да можеш бити само у табору оних који пљују и мрзе Хрвате, или у табору оних који пљују и мрзе Србе. Трећа могућност је забрањена. Ко је понуди биће грубо игнорисан и затим уништен.

Апсурдно је наводити примере или аргументе, јер они нас воде ка бесмислу, уместо ка разуму, што и јесте парадокс. Исфабриковано је толико појединачних ружних случајева да свака расправа о њима води у бескрајну свађу. Индустрија лажи и зла производи случајеве као на текућој траци, сваког секунда избацује један, који је повод за свађу, од њих прави касетне бомбе које експлодирају на даљинско управљање… по жељи комесара окупацијске управе.

Драган Коларевић, књижевник и телевизијски стваралац.

Драган Коларевић, књижевник и телевизијски стваралац.

На хиљаде људи плаћене су да свакодневно смишљају бесмислице и пласирају их у јавност само да би се истина сакрила од људи, посебно су на удару нижи и средњи слој, необразована младеж. Бесмислице су постале део савремене колективне свести, најпогубније оружје твораца зла.

Сме ли данас неко да каже: Срби и Хрвати су браћа, нећемо више да ратујемо и чинимо зло једни другима због туђинских интереса? Ако сме то да каже: има ли слободног или неслободног медија, под контролом страних интереса, који то смеју да објаве?

Док се боримо за мир, рат се полако ваља улицама Европе… Њихова борба за мир је све више цинична, као у оном графиту из времена Хладног рата и Берлинског зида: Борити се за мир звучи као ј.бати се за невиност.

Мире их они који су их завађали 1914, затим 1941, па 1991. Тешко њима са миротворцима. Србе, Хрвате и Бошњаке сада тобож уједињују они и потомци оних који су их заувек разјединили на заседању у Јајцу 29. и 30. студеног 1943. у Независној држави Хрватској. Што настане у Јајцу заврши у … Мире их тако што их хушкају једне на друге.

Ко има храбрости да каже Срби, Хрвати и Бошњаци су браћа, угледајмо се на оне којима је идеал било јужнословенско јединство? Одмах би се огласили дежурни гаргамели, гњиде „самоуправних организација“, прогласили би човека за будалу, злочинца, четника или црнотравца (масона).
Можда смо заиста пред новим балканским ратом у коме ће Словени и православни бити уништени?

Ратни профит ће згрнути они који су то и до сада чинили. Можда ће Турска поново од Запада добити на поклон делове Бугарске и Грчке, Македонију, Стару и Јужну Србију,  Херцеговину и Босну, делове Хрватске?

Србија би се свела на границе од пре Начертанија (1844). На територијама данашњих словенских држава могле би се населити десетине милиона очајника који желе да остваре своје снове и бољи живот како њихове намере формулише једна ТВ станица која распирује братску љубав као што је њена претеча распиривала братство-јединство. Оно што остане, није ни битно коме ће припадати. Хоће ли на тим просторима бити Срба, Хрвата, Бошњака?

Ипак, потребно је из хорског певања или кукњаве издвојити свој глас и у име потомака храбро рећи: Ми смо браћа!

Рекао сам!