Прочитај ми чланак

ХИЉАДЕ СРБА ДОШЛО на парастос жртвама „Олује“

0

Двадесет и прва годишњица хрватске војне акције „Олуја“, када је из Хрватске прогнано готово цјелокупно српско становништво из Книнске крајине, обиљежава се у највећем избјегличком насељу Бусије у Општини Земун.

busije-tanjug_620x0

Фото: Танјуг

Међу присутнима су и патријарх Иринеј, премијер Србије Александар Вучић, предсједник Томислав Николић, предсједник РС Милорад Додик, лидер Српског народног вијећа Милорад Пуповац, највиши званичници Србије и РС, представници Војске Србије, представници дипломатског кора.

Парастос свим жртвама, на платоу испред Храма Светог Ћирила и Методија у Бусијама служио је патријарх Иринеј.

„Циљ је био протјерати Србе са својих вјековних обиталишта и тиме Хрватску очистити од Срба. Исто су доживјели само Јермени, Јевреји и ми Срби од усташа” наводи патријарх Иринеј.

Фото: Танјуг

Фото: Танјуг

Манифестација ће бити настављена умјетничким програмом под називом „Наша је туга… велика“. Глумци Академије умјетности из Бањалуке говориће одломке из поеме Бранка Ћопића „На Петровачкој цести“, Такође, у програму учествује и КУД Крајина из Београда.

У насељу Бусије код Земуна живи преко 30.000 избјеглих из Босне и Херцеговине и Хрватске. Многи су тамо нашли свој дом, тамо су основали породицу и кажу да ће тамо остати.

За прогнане дан сјећања на август 1995. је сваки дан.

Војна акција „Олуја“ убраја се у једно од најсуровијих етничких чишћења на подручју бивше СФРЈ.