Прочитај ми чланак

ВОЈСКА СРБИЈЕ ИСПИТУЈЕ ефикасност новог стрељачког оружја

0

Министар одбране Зоран Ђорђевић обишао је војни полигон Центра за испитивање наоружања и војне опреме у Никинцима и информисан о резултатима упоредног испитивања новог и модернизованог стрељачког наоружања, спроведеног гађањем из 14 типова оружја различитог калибра.

Фотографија преузета са веб портала  novosti.rs

Фотографија преузета са веб портала novosti.rs

Унапређење ефикасности стрељачке ватре јединица Војске Србије представља један од приоритета Министарства одбране. Током испитивања новог и модернизованог домаћег стрељачког наоружања и оног на употреби у јединицама Војске желимо да сагледамо ефикасност побољшања система оружја, оптоелектронског и нишанског система, система муниције и одређених ергономских карактеристика, рекао је помоћник министра одбране за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић.

Како је рекао, желимо да се, на основу тога определимо за оптимални модел опремања како специјалних тако и осталих јединица стрељачким наоружањем и муницијом. Досадашња гађања прелиминарно су показала да су неки од циљева постигнути.

Ново и модернизовано стрељачко оружје из производног програма Застава оружја, са новим системом муниције и квалитетнијим ергономским карактеристикама, опремљено је и новом генерацијом оптоелектронских и нишанских система произведених у Телеоптик жироскопима, Сензор Инфизу и Сови, док нову генерацију муниције коју користе производи ужички Први партизан.

У упоредном испитивању модернизоване аутоматске пушке 7,62 мм и 5,56 мм, нове фамилије аутоматских снајперских пушака и пушкомитраљеза 6,5 мм Грендел, модернизоване снајперске пушке 7,62 мм Лапуа и нових, модернизованих пиштоља, гађањем циљева на растојањима од 25 до 1800 метара, поред конструктора и произвођача, учествују и припадници

Специјалне бригаде Војске Србије, као најефикаснији и најкомпетентнији њихови корисници.

У Управи за одбрамбене технологије и Техничком опитном центру кажу да ће испитивања трајати још неколико дана, а затим ће се, на основу спроведених анализа постигнутих резултата, донети закључци о достигнутом нивоу повећања ефикасности новог и модернизованог стрељачког наоружања и муниције, наводи се у саопштењу.