• Почетна
  • СВЕТ
  • СУДАР ДИВОВА У БЕОГРАДУ: Борба САД и Русије за престиж у Србији
Прочитај ми чланак

СУДАР ДИВОВА У БЕОГРАДУ: Борба САД и Русије за престиж у Србији

0

БЕОГРАД - Смирај лета обележиће судар две велесиле усред Београда. Долазак потпредседника САД Џозефа Бајдена и премијера Русије Дмитрија Медведева на канабе код премијера Александра Вучића потврда је да Вашингтон и Москва са све већим интересом гледају на Србију и дају јој кључни значај на Балкану.

rusija-amerika-orao-medvedБајден ће, према сазнањима, посетити Београд 18. августа, што ће бити прва спољнополитичка активност Вучићевог новог кабинета, а почетком септембра доћи ће и Медведев.

– Опсежне припреме, неопходне за овако важну посету, већ увелико трају и чека се само још званична потврда посете. Ускоро ће бити решена и недоумица у вези с формирањем владе, али је план да Бајдена не дочека техничка влада, већ Вучић као премијер у пуном капацитету. Само неколико дана после Бајдена са Вучићем ће у Београду разговарати Медведев. И та посета је увелико припремљена – открива извор.

Саговорник напомиње да ће званичници Русије и САД пренети нашим државним функционерима и званичне ставове када је реч о спољнополитичкој оријентацији Србије.

– Америка ће, пре свега, инсистирати на европским интеграцијама Србије, док ће Русија изнети очекивања да Србија остане на курсу војне неутралности – каже саговорник.

Бивши амерички амбасадор у Београду Вилијем Монтгомери каже да Вашингтону за сада није велики проблем блискост Србије и Русије, али да ће се на на тај „загрљај“ помирљиво гледати све док Москва нема отворени сукоб са Западом.

– Руско-српски односи нису велики проблем за САД јер нема конфликата. Србија негује добре односе и са Бриселом и са Вашингтоном, па зашто не би и са Москвом. То може прерасти у проблем ако се у будућности заоштре односи између Русије и Запада – упозорава саговорник.

Амерички дипломата оцењује да је посета потпредседника САД сигуран сигнал да Вашингтон показује интерес за Балкан.

– Бајден је главни Обамин човек за Балкан и веома је важно да он и Вучић имају добре односе. Када је реч о Србији, евроинтеграције су за америчку администрацију тема број један јер из њих произилази и дијалог с Косовом и пољуљани односи с Хрватском, а самим тим и стабилност целог региона – објашњава он.

Председница Фонда за политичку изузетност Соња Лихт каже да је „долазак Бајдена и Медведева још један је круг у коме се утврђује и наглашава интересовање за овај регион“.

– Ако има драматичних условљавања, за њих нису нужне овакве посете. Зато очекујем да Бајденова порука буде охрабрење да се ЕУ прошири и на Балкан, а Медведев ће пренети став Москве да нема ништа против евроинтеграција – оцењује Лихт.

Политички аналитичар Бранко Радун очекује да ће Београд од Бајдена добити пре свега подршку за европске интеграције.

– Одлазећа администрација нема обичај да затеже односе и биће то поруке подршке напредовању ка ЕУ. Србија очигледно има већи значај у региону, судећи по државама и рангу званичника који ће доћи у Београд. Долазак кључних људи САД и Русије значи да смо занимљиви и Истоку и Западу. Америка настоји да побољша односе с Русијом и зато не мислим да ће затезати у вези са односима Београда и Москве – оцењује Радун.

Орхан Драгаш, директор Међународног института за безбедност, нагласио је да је Србија стратешки важна и Русији и САД.

– О томе најбоље сведочи долазак Бајдена и Медведева у року од месец дана. Као што је Турска за њих важна због моћи коју има у односу на арапске државе, тако и Србија има моћ према бившим републикама СФРЈ – казао је за Курир Драгаш.

Он је казао и да руски хуманитарни центар данас има већу важност него кад је основан, као и да Русија жели да га трансформише у цивилно-војни центар који би могао да интервенише одавде. Томе се, казао је Драгаш, САД противе желећи да НАТО има ексклузивитет у таквим реакцијама, док је руски интерес да Србија остане што даље од НАТО.

– На Вучића не утичу ни Американци ни Руси, али је зато под сталним притиском и једних и других. Ми као мала земља зависимо од финансијских фондова које те земље држе у рукама – рекао је он.

Руска кључна очекивања од Србије:

– останак Србије на курсу војне неутралности,

– омогућавање присуства у нашој земљи преко српско-руског хуманитарног центра,

– дипломатски имунитет за руске спасиоце у бази у Нишу,

– поштовање договорених енергетских споразума.

Америчка кључна очекивања од Србије:

– наставак европских интеграција Србије,

– поштовање усвојених споразума са НАТО,

– непристајање на руско војно присуство и базе,

– помирљива регионална политика,

– наставак дијалога Београда и Приштине.