Прочитај ми чланак

ШТА ЗАПРАВО хоће Бакир?

0

Рекло би се да халабука која је настала око посете Бакира Изетбеговића Новом Пазару осмишљени игроказ, а театралност је пословичног карактера, који је неминован када се Балаканци узму софистициране дипломатије...

Bakir-Izetbegovic

Рекло би се да халабука која је настала око посете Бакира Изетбеговића Новом Пазару осмишљени игроказ, а театралност је пословичног карактера, који је неминован када се Балаканци узму софистициране дипломатије…

Да је Бакир Изетбеговић у Нови Пазар, к’о човек ишао да се наједе мантија, не би се оволико халабуке дигло. Ни то што је ишао на годишњицу локалног СДА – сестринске странке или огранка – ни то није баш разлог за оволико дизање прашине. Његова је, на крају, то странка. Што би рекли, бабо му оставио.

Који год разлог да је имао за посету Новом Пазару, ма колико то паљење ватре деловало покајнички театрално – зажалио је, наиме, што 26 година није био у том граду – не би то био скандал тог нивоа који је његова посета делу Србије ком Бошњаци тепају Санџак на крају ипак попримила.

Све би било у реду,да је само прећутао да је то исто као када Вучић иде у Бањалуку или Требиње.

Техничка влада је из свих расположивих арсенала узвратила ватру, редом су се ређале изјаве министара који су осудили Бакира Изетбеговића.

“Изетбеговић је, заправо, негирао да постоји ентитет Републике Српске у БиХ, који има своја права усклађена, како са Уставом БиХ, тако и са Дејтонским споразумом”, реаговао је Небојша Стефановић. „Или је можда Бакир Изетбеговић својом изјавом желео да неким деловима Србије да права и статус који они немају, ни по Уставу, ни по међународним законима, чиме је на најгрубљи начин прекршио Устав Републике Србије“.

Бакир Изетбеговић се осећао довољно комотно у Новом Пазару да није давао много на реакције из Београда, покушавајући да релативизује целу ситуацију изјавом како је у Београду био неколико пута, а ето у Новом Пазару још није. Из чега би се дало закључити да му до сада није довољно било стало до Пазара, па је сад одлучио да промени однос?

Међутим, пре би се рекло да је ово смишљени игроказ. А театралност је пословичног карактера, који је неминован када се Балаканци узму софистициране дипломатије.

Паралелно са његовом посетом Пазару, Бакир је преко агенција, пренео упозорење Милораду Додику да се игра ватром планирањем референдума о Дану Републике Српске.

“Он увек покушава да подигне црту онога што је дозвољено у овој земљи и што је прихватљиво за међународну заједницу. Ако пређе ту границу, то неће проћи без последица”, поручио је Изетбеговић.

Дакле, није баш да је Изетбеговићу превише стало ни до Пазара, ни мантија, ни до Вучића у Требињу. Он је из Пазара циљао Бањалуку.

А паралелама о посети Бањалуци и Пазару, показао је или злу намеру или озбиљно непознавање теорије дравног уређења, па конкретно и своје земље. Што је за председника, па макар он био и “трећина председника”, ипак гаф. А да ли је Изетбеговић показао злу вољу или незнање?

Што се онога коме је порука упућена, Додика јелте, њему обе опције одговорају.