Прочитај ми чланак

ПУТИН ПОРУЧИО: Русија и Словенија се слажу да је ревизија историје недопустива

0

Русија и Словенија се слажу да је ревизија историје недопустива и удружиће напоре у циљу јачања безбедности у Европи и свету, поручио је данас руски председник Владимир Путин испред Руске капеле на алпском превоју Вршич у Словенији.

Владимир Путин: "Бићемо приморани да одговоримо на претњу"

Владимир Путин: „Бићемо приморани да одговоримо на претњу“

Путин је захвалио словеначким властима, члановима Друштва словеначко-руског пријатељства, јавних организација и свим Словенцима на очувању заједничке историје и сећања на руске држављане чија је судбина везана за трагичне догађаје на словеначкој територији.

– Хвала на искреном стремљењу и напорима у циљу учвршћивања темеља европског јединства, на којима би будућност Европе требало да буде изграђена – истакао је руски председник.

Путин, који данас борави у једнодневној посети Словенији, учествовао је на церемонији поводом обележавања 100-годишњице изградње Руске капелице, коју је назвао „симболом руско-словеначког пријатељства и заједничког стремљена ка миру и просперитету“.

Словеначки председник Борут Пахор истакао је да је ова церемонија окупила оне којима је стало до мира, преноси СТА.

– Ми верујемо да су рат и мир увек предмет политичке одлуке. Одбацујемо идеју да је рат неизбежан. Прихватамо одговорност за мирно решавање свих спорова. Желимо трајни мир – поручио је Пахор.

Церемонији су присуствовали високи словеначки званичници, међу којима чланови Кабинета на челу са премијером Миром Цераром, председник парламента Милан Брглез, председник Националног савета Мирја Брвар, али и бивши званичници укључујући некадашње председнике Милана Кучана и Данила Тирка и бившу премијерку Аленку Братушек.

Путин је у пратњи неколико руских министара, међу којима је и министар за комуникације Николај Никифоров.

Руски председник ће данас, такође, у Љубљани свечано открити споменик руским и совјетским војницима који су погинули на територији Словеније током Првог и Другог светског рата.

За данас су планирани и разговори Путина са словеначим државним врхом, током којих ће, како је руски председник данас најавио, бити речи о „новим обећавајућим пројектима у циљу унапређења целокупних односа између две земље“, а потом су предвиђене и изјаве за медије.

Очекује се да током разговора посебна пажња буде посвећена сарадњи у трговинско-економској сфери, као и размени мишљења о актуелним међународним и регионалним проблемима.

Ово је, иначе, трећа посета Путина Словенији, са којом Русија има и одличну сарадњу на плану економије.

Упркос европским санкцијама, Словенија није прекидала сарадњу са Русима, а у плану су многи пројекти који ће тек бити реализовани, наводе агенције.