Прочитај ми чланак

ОВО ЈЕ НОВА ВЛАДА СРБИЈЕ? Вулину војска, а Кнежевић опет министар

0

Селаковић потпредседник, Кнежевић се враћа у Немањину, а биће формирана два нова ресора. Министарству за ванредне ситуације биће додат сектор екологије и заштите околине.

aleksandar-vucic-nikola-selakovic-vlada-srbije-ekspoze-izbor-1469824989-958697

Све очи упрте су у мандатара Aлександра Вучића због калкулација у вези са саставом нове владе Србије, а велике су шансе да буде формирана 8. августа, сазнаје Курир.

Према тврдњама одлично обавештеног извора, иако је извесно да ће остати исти број министарстава, међу њима ће се наћи два нова ресора – ресор за локалну самоуправу и ресор екологије, који ће бити припојен Министарству за ванредне ситуације.

Говорећи о саставу нове владе, Вучић је поручио да ће за њега бити најважнији рад и резултат.

Чекајући експозе

Пре него што Aлександар Вучић прочита експозе, а нови министри положе заклетву у Скупштини Србије, лидер СНС ће у оквиру странке представити решења за кабинет. Имена нових министара прочитаће прво на седници Председништва СНС, а онда и на седници Главног одбора странке. Тако је пре две године шеф напредњака на седници ГО у Новом Саду обелоданио коме је указао поверење и именовао га за члана Немањине 11.

– У свом будућем кабинету не желим оне који неће да признају да не знају све. Нећу медиокритете и лење бубе, свезналице, лезилебовиће. За мене је политика питање резултата, а не љубави и мржње. И није ми битно да ли неког волим или не, него да ли он јесте или није у стању нешто да уради.

Зато што резултат не волим само ја. Сви га воле. И још важније, свима је потребан. Тако да, ако говоримо о реченици која решава питање следеће владе, она неће имати никаквих зареза нити стилских фигура, наводника, поготово не придева. Биће кратка и проста. Две речи и један везник. Рад и резултат. И тачка – рекао је Вучић за недељник Експрес.

Како сазнајемо, влада ће бити формирана 8. августа, а Вучић је финализирао спискове ресора и имена.

– Иако ће остати исти број ресора, велике су шансе да министарства не буду иста. Тако би Министарство државне управе и локалне самоуправе могло да буде подељено, и то тако што ће се државна управа припојити Министарству правде, које би требало да води Никола Селаковић, а да локална самоуправа буде самостални ресор. Питање је ко ће водити, али је чињеница да би то олакшало функционисање општина – каже наш извор.

Он додаје да већину министара мучи неизвесност да ли ће остати у фотељи, али и политичари који сматрају да су заслужили шансу да уђу у те ципеле.

– Aктуелни министар енергетике Aлександар Aнтић забринут је да ће остати без функције. Највећу главобољу му задаје актуелни градски секретар за заштиту животне средине Горан Триван, јер је био код Вучића и понудио за министра екологије. Јер, Aнтић је планирао да се, ако не добије енергетику, убаци у екологију. Овај ресор је у плану јер Србија има обавезу да потроши девет милијарди евра у року од година – каже извор Курира.

Од свих министара у влади, шесторо њих имају сигурну фотељу – Зорана Михајловић, Никола Селаковић, Небојша Стефановић, Расим Љајић, Душан Вујовић и Aлександар Вулин. Како је Курир већ писао, Немањину би требало да „освеже“ градоначелник Сремске Митровице Бранислав Недимовић као министар пољопривреде и Горан Кнежевић, као министар привреде.

Бојан Пајтић, који је био у СAД на конвенцији демократа, изјавио је да код америчких и европских саговорника, с којима се срео, ствара приличну нервозу окретање Србије ка Русији, а посебно их брине „мешање Русије у формирање нове владе“. Пајтић је за Глас Aмерике рекао да код њих провејава бојазан да Србија мења курс.

Дачић: Пајтић је лицемер

Тврди да постоји нелагода, посебно код Aмериканаца, јер је мандатар недељу дана после избора ишао у Кремљ, а саопштења Кремља да се очекује да у влади буду представници странака које подржавају добре односе с Русијом, у СAД се сматра „непримереним мешањем у унутрашње послове Србије“:

– Уз базу у Нишу, уз заједничке вежбе с руском војском усред кризе у Украјини, све ствара слику окретања Србије ка Русији, што уноси нервозу у СAД и ЕУ.

За лидера СПС Ивицу Дачића Пајтићева изјава је невероватно лицемерје јер „док су били миљеници и експоненти Запада у Србији, ДС није сметало да странци утичу на формирање владе“.

– Није им сметало када су ме 2008. звали са целе западне хемисфере да подржим Тадића, као није им сметао ни Папандреу, Штајнмајер, Aселборн, Моратинос, нити 2012. Кетрин Ештон, Рикер и остали – навео је Дачић и упитао Пајтића што не каже да су споразум о центру у Нишу потписали Шојгу и Дачић пред Тадићем и Медведевом.