Прочитај ми чланак

КАДА СТЕ БОЛЕСНИ КОРИСНО: Имате право да се код приватника лечите о трошку државе

0

Уколико дуже од месец дана чекате не специјалистички преглед у дому здравља или болници, имате право да исти преглед обавите у приватној клиници и то о трошку државе.

Фото: Н.С.

Фото: Н.С.

Наиме, потребно је само да узмете потврди да лекари нису у стању да вас прегледају у року краћем од 30 дана и добићете рефундацију од РФЗО – али има једна зачкољица.

Идете на преглед код приватника, а држава вам за то плати! Иако можда звучи превише добро да би било истинито, по закону сваки осигураник на ово има право. У теорији је све прилично једноставно – уколико имате упут, на пример, за ултразвук стомака, а клиника на коју су вас упутили вам тај преглед закаже за два месеца касније, потребно је само да на лицу места затражите

потврди да нису у стању да вам обезбеде преглед у року од 30 дана. Са овом потврдом можете да одете у било коју приватну клинику, одрадите преглед о свом трошку, а након тога од Републичког фонда за здравствено осигурање затражите рефундацију комплетне суме новца.

Као што нам је потврђено у РФЗО, ово је пракса која се већ дуже време практикује – али грађани редовно наилазе на исти проблем. Београђанка Виолета К. (24) само је један од примера.

Фото: Н.С.

Фото: Н.С.

Заказали су ми ултразвук срца за скоро два месеца од дана када сам дошла, па сам им на лицу места тражила потвду јер је моја тетка на тај начин добила рефундацију новца за офталмолошки преглед. Међутим, прво су ме сат времена по гужви шетали са једног на други шалтер, да би ми онда ођедном нашли термин у законском року од 30 дана”, прича она за “24 сата”. Наиме, клиникама не одговара да вам дају потврду јер се на крају из њиховог буџета исплаћује ваша рефундација.

Но, уколико добијете потврду, која се издаје или на званичном формулару (доле) или лекар треба на лекарском упуту да упише датум заказаног прегледа и да то овери печатом, следећа станица је приватна клиника. Специјалистички прегледи код приватника коштају од 2.000 динара па навише и то је новац који морате да платите на лицу места. Сачувајте сву медицинску документацију и рачуне.

Како бисте добили новац назад, потребноје да у матичној филијали РЗЗО предате захтев на формулару који ће вам дати на лицу места, затим потврду да преглед није могао да буде изршен у року од 30 дана и сву медицинску и рачунску документацију, након чега ће вам бити враћен новац.

Obrazac_1000x0-768x726

Право на надокнаду трошкова у приватним ординацијама осигураници имају за прегледе за које не постоје листе чекања. То се односи на разне ултразвучне прегледе, рендгенска снимања, тест оптерећења. Не могу да се рефундирају трошкови приватно урађеног снимања скенером, магнетном резонанцом, операције катаракте, уградње вештачког кука и колена, као ни редовни или контролни прегледи.