Прочитај ми чланак

КАДА ЈЕ ДЕТЕ ДОВОЉНО ЗРЕЛО да му купите паметни телефон?

0

Студије су усаглашене по питању тврдње да електромагнетни таласи из мобилних телефона пробијају у људско тело, посебно мозак. Како онда објаснити деци да телефони нису баш најбоља играчка?

o

Студије су усаглашене по питању тврдње да електромагнетни таласи из мобилних телефона пробијају у људско тело, посебно мозак. Како онда објаснити деци да телефони нису баш најбоља играчка?

Друштвеним мрежама све чешће круже фотографије деце и младих на којима су у друштву са својим „паметним телефонима“, можда и више него са вршњацима. Неке од фотографија снимљене су у музејима, где су деца незаинтересована за експонате, са великом пажњом гледала у екране својих телефона. Уследила је експанзија негативних коментара иако се не зна шта су тако пажљиво пратили на својим уређајима.

Након тога покренуто је увек актуелно питање – када је прави тренутак да детету купите телефон? Да ли су мобилни телефони добри за децу и у ком узрасту треба да их обрадујете овом „играчком“? Као и сва остала технологија, мобилни телефони имају своје добре и лоше стране, у зависности од тога како се користе.

ЈА ТО У ТВОЈИМ ГОДИНАМА НИСАМ ИМАО

Аргумент који користе родитељи када покушавају да објасне малишанима да није прави тренутак да добију мобилни телефон. Да ли на овај начин покушавају да прикрију своје страхове за здравље деце које може бити угрожено прекомерном употребом ове справице? Добронамерни савети свакако да су утемељени на научним истраживањима, али родитељи не узимају у обзир и добре стране које употреба телефона има.

У Великој Британији четвртина деце узраста између седам и десет година има мобилни телефон, што је двоструко више него 2001. године, преноси Гардијан резултате истраживања. Управо мобилни телефон је на списку жеља за рођендански поклон – број један. Од 1973. године када је произведен први телефон, из године у годину је усавршаван и то је, без обзира на тип, један од најпродаванијих производа. Није потврђено да телефони представљају здравстени ризик, али препоручено је да се деци њихова употреба ограничи.

„Мобилни телефон је сувише нова направа да би се могли научно обрадити здравствени ефекти његовог дугорочног дејства“, подсећају из британског Националног комитета за заштитиу радиолошког зрачења. Из Националног одбора за радиолошку заштиту Америке нису сагласни са овим ставом.

„Мобилни телефон не би требало давати детету пре навршене осме године због неразвијености дечијих органа и повећаног ризика од тумора уха и мозга“, потврдило је њихово истраживање.

Студије су усаглашене по питању тврдње да електромагнетни таласи из мобилних телефона пробијају у људско тело, посебно мозак. Како онда објаснити деци да телефони нису баш најбоља играчка?

АЛИ, ОСТАЛА ДЕЦА ВЕЋ ИМАЈУ

Ово је реченица која најчешће може да се чује као образложење зашто баш сада треба да купите телефон свом детету. Док вам молећивим гласом, тужних очију, објашњавају да сви, али баш сви њихови вршњаци имају телефони и да су они, једини који немају, није лако одолети. Али притисак околине и вршњака никако не треба да буде ни довољан ни нужан разлог да одмах одете у радњу и одабере „паметни телефон“ који ће задовољити потребе детета. Но, не треба заборавити добре стране коришћења мобилних телефона.

Олакшана је комуникација са породицом, поготово ако је један од родитеља запослен, често путује или деца имају неке ваннаставне активности. Прошло је време уговорених долазака кући тако да је веома битно бити на вези са децом. Дозивање деце са терасе док се играју у парку није више тако модерно, па треба пронаћи начин да их позовете на ручак или вечеру.

Некада се подразумевало да са децом причате и будете у току са њиховим активностима, где иду и када ће се вратити. Ту је и низ садржаја који су доступни у сваком тренутку, док преко интернета могу да комуницирају са вршњацима што свакако треба узети са резервом јер и са друге стране вребају опасности. Аларм, календар, подсетник, доста је додатака који могу да олакшају школске активности. Незаобилазне игрице које привлаче пажњу деце, али и старијих корисне су. Од њих можемо да учимо како да се искључимо из ове и овакве стварности, када је потребно.

Знају они колико филозофије могу да пронађу у овим игрицама, макар и убијајући плаве и црвене патке у свемиру, јурећи зомбије по крову (то је већ напреднији ниво) као и спречавајући куглице разних боја да склизну у рупу. Сега игрице и многе друге уз које су генерације одрастале сада могу да се сместе у телефон и буду при руци када год пожелите да се вратите у период несташлука.

СТВАР ПРЕСТИЖА ИЛИ ПОТРЕБА

Једно од питања које се поставља у дебатама о корисности ових уређаја јесте и да ли је њихово поседовање потреба или престиж. До пре неколико година ствар престижа, а данас ретко ко да нема мобилни телефон. Црногорци предњаче, према званичним статистикама, имају чак по два. Тешко је прецизирати када су деца спремна да преузму одговорност за коришћење телефона. Намеће се и питање зависности и све чешћих фобија повезаних са њима, али једно је сигурно – без њих, живот у двадесет и првом веку, тешко је замислив.