Прочитај ми чланак

ЕПС – стварање историје

0

tabela

Подаци из Табеле 1. говоре о огромним губицима електричне енергије, у периоду 2012.-2015.г. невероватних 24,353 милијарди кWх!  Званичници ЕПС-а имају један изговор: није се улагало у систем, зато су губици огромни. Ово образложење је потпуно лажно, паушално изречено, неодговорно и криминално.    У преносу струје, тачно је, постоје одређени технички губици, светски просек је 3 до 4%. Нека буде да је у Србији мрежа лоше одржавана, прихватамо техничке губитке од 5%, што значи да су нетехнички губици у приказаном периоду били по годинама: 9,1%, 9,8%,  13,5% и 20,3%. У кWх изражено изгледа овако: укупни губици ЕЕ за четири  године износе 24,353 млрд.кWх, када се умање за 5% дозвољених техничких губитака износе  17,76 млрд. кWх.  Прерачунато вредносно,  по  просечној цени кWх у Европској унији,  укупни губитак електричне енергије за четири календарске године, по званично објављеним подацима, износи 3,243 милијарде евра (4,5 млрд.еура укупно)!!!  Просечно 811 милиона евра по години!!!  

Нетехнички губитак је стручни термин,  преведено на народски језик има значење    КРАЂЕ СТРУЈЕ!

Алармантно је што  у 2015.г. лоповлук  односи  четвртину производње!  За само неколико година, од доласка нове коалиције 2012.г. губици су рапидно повећани.  Основано  претпостављамо да ће у 2016.г. крађе струје достићи трећину укупне производње, у  2017. вероватно половину,  тада  ћемо доспети на врх светске листе у нетехничким губицима. Прво место неприкосновено годинама држи Нигерија са крађама половине укупне  производње.

Уништитељи нашег највећег  јавног предузећа, енергетског гиганта, привели су посао до краја, наменски су припремили ЕПС за продају! Или препуштање „страним партнерима“ на управљање! Ми смо глуп народ, не знамо да руководимо, правимо стравичне губитке,  уништавамо све што су генерације стицале, богови  са Запада мисле да нам све треба одузети.

Потврда о отимању ЕПС-а стигла је јуче, многи дневни листови објавили су вест да ММФ и Брисел притискају Србију да ово ЈП мора што пре продати. Јуче су објављени и вансерисјки подаци који потврђују најбоље резултате техничке Владе у смањењу дефицита, чак и о оствареном суфициту. Ако је тако, зашто онда морамо да продамо или уступимо ЕПС – породично благо никада се не продаје – наследство од дедова увек се преноси на унуке, никако на управљање странцима!

На жалост, можемо кукати до миле воље,већ поменути  богови су донели одлуку,   нама остаје само да прихватимо и што пре се прилагодимо.  

Коме или чему?

Обавезној штедњи због више цене струје!

„Прилагођавање“ ће највише погодити пензионере, са просечним пензијама од 24 хиљ. дин врло тешко ће плаћати двоструке или троструке износе рачуна за струју.  Једно од решења је да се одрекну коришћења бојлера што повлачи и штедњу средстава за хигијену – двострука уштеда уз занемаривање оријенталних мириса.

Уопште у бољем положају неће бити просветни  и здравствени радници, са просечним платама од четрдесетак хиљада мораће штедети на храни, гардероби, летовања су одавно укинули, на хигијени неће смети.

Ипак, продаја ЕПС-а највише ће погодити управо оне који тренутно имају највише користи, врло логично. Има ту више категорија садашњих  корист-ника, будућих губитника:

  1. Крадљивци струје – грађани и привредници, вероватно и „прикривени“  извозници.  Нови власник ће „преко ноћи“ открити све крадљивце, то је врло лако када су у питању грађани и привредници: обзиром да су у „премоштавању“ помагали монтери из ЕПС-а, исти ће их пријавити и ето престанка уштеде, почеће са плаћањем рачуна са правом потрошњом.  Страни УПРАВЉАЧ сигурно ће искористити СИСТЕМ ЗА ЕЛИМИНАЦИЈУ НЕТЕХНИЧКИХ ГУБИТАКА, светски а наш,  производ домаћих стручњака (три пуне године наша Влада, директори ЕПС-а, Надзорни одбор, безобразно одбијају, да прихвате, вероватно да не би спречили астрономске крађе) јединствен у свету, који са 100% сигурности спречава губитак сваког кWх. Како су крађе струје у свету процењене на 85 млрд. УС $, УПРАВЉАЧ ће вероватно направити фабрику за производњу Система, пласирати га свим светским произвођачима и дистрибутерима струје и зарадити двоцифрени број милијарди УС $.  
  2. Повезано са тачком 1., губитници су исти монтери, престаће да добијају „рекет“  од привредника и грађана зато што су их штитили. Ако су потрошачи имали много већу крађу, штету ће имати руководиоци који су их покривали, изгубиће провизију, такав плен нису  препуштали  монтерима.
  3. У групу већих губитника биће процењена трећина вишка радника, остаће без посла. Обзиром да су то већином страначки кадрови и  други који су плаћали више хиљаде евра за добијање измишљеног радног места, отпуштање свих њих ће бити рутинска операција новог власника.
  4. Корисници тендера, руководиоци који су измишљали набавке, често непотребних резервних делова.
  5. Велики губитници ће бити и радници неких делова ЕПС-а, пример  Колубарског региона, сви знамо какве су велике непотребне  послове радили багерима, када им  радни дан од 24 х трајао и по 30х. О престанку  откупа земљишта за потребе копова, па чак и оног који нема никакве залихе угља не смемо сада причати, још увек је табу тема, „исплате су у току…..“

 

Да не причамо само о штети, руководећи се примерима из нама суседне Бугарске, корист ће остварити локалне самоуправе. Због хроничног недостатка новца у буџету и повећане цене кWх, улична расвета ће бити искључена, буџети градова у великој мери растерећенији. Биће угрожена безбедност грађана, то већ није тема овог текста.

Највећу корист, морамо да поменемо, имаће потписник уговора са наше стране, ИЗДАЈНИК НАД ИЗДАЈНИЦИМА, за сада не знамо ко ће то бити!!!

ЧАК НЕ МОЖЕМО НИ ДА ПРЕТПОСТАВИМО!!!

Да сазнамо, вероватно ће нам помоћи РТС јер је НАШЕ ПРАВО ДА ЗНАМО СВЕ, као и Пинк, Тешка реч, политички аналитичари  (разни Анђелковићи и Курјаци), чланови Фискалног савета, Налед и многи други експерти са платног списка државе.

НАПОМЕНА: операција припреме предавања ЕПС-а је у завршној фази, вероватно за Џ, реална вредност са свим ресурсима је између 15 и 16 милијарди еура.

Већ неколико година сам образлагао да ће продајом ЕПС-а, или уступањем, бити крај Србије.

Преварио сам се. Превидео сам да имамо војвођанске оранице, рудна богатства, воде, шуме, органе…..

НЕИСЦРПНО ЈЕ БОГАТСТВО СРБИЈЕ!

Важно је да смо имали корист од ЕПС-а…

До душе, неће бити нових песама попут оних које су у нама чувале Цара Лазара, Милоша Обилића, Карађорђа и Милоша Обреновића, Гаврила Принципа, војводу Мишића….

Ма нема везе, ко још слуша, чита, те песме.

Важно је да стварамо историју!