Прочитај ми чланак

Запањујући подаци из извештаја „Анализа личности Адолфа Хитлера“ из 1943. године

0

Адолфа Хитлера, који слови за немилосрдног тиранина и једну од најконтроверзнијих особа у историји, амерички психолог и професор са Харварда, Хенри Мареј, описао је као особу која пати од шизофреније која је имала мисију да освети своје детињство препуно потиснутог беса.

musolini-hitlerТоком 1943. године амерички ОСС, Канцеларија за стратешку службу која је претходила ЦИА-и, задужила је Мареја да проучава личност Адолфа Хитлера и на тај начин покуша да предвиди његово понашање, преноси „Бусинесс Инсидер“.

У његовом извештају од 299 страница под називом „Аналyсис оф тхе Персоналитy оф Адолф Хитлер“ Мареј је описао Хитлера као параноичну катастрофу која није била способна да има нормалне међуљудске односе. Ево што је све открио о наци диктатору:

1. Након фрустрирајућег детињства, Хитлер је осећао дужност да примени доминацију у свему

Хитлер је патио од нетолерантних осећаја инфериорности који своје корене имају у његовом малом, слабом и лошем физичком изгледу током детињства. Хитлер је, наиме, одбијао да иде у школу јер се срамио тога што је био лош ученик у односу на своје другове.

Његова мајка, Клара, допустила му је да одустане од школовања. „Он никада није радио било какав физички рад, никада није био укључен у атлетику, а аустријска војска га је одбила због неспособности”, наводи Мареј.

Хитлер је управљао својим несигурностима примјењујући „чисту снагу, физичку силу, немилосрдну доминацију и војно освајање”. Он је чак и у сексуалном смислу описан као зрео мазохиста који је понижавао и малтретирао своје партнере.

2. Већина његовог гнева потиче од Едиповог комплекса

Као дете, Хитлер је патио од Едиповог комплекса који је развио након што је случајно видео своје родитеље како имају сексуалне односе, навео је Мареју у извештају. Хитлер је био покоран и поштовао је свог оца, али га је гледао као непријатеља који влада њиховом породицом са тиранском строгоћом и неправдом.

Како се наводи у извештају Хитлер је био љубоморан на снагу свог оца и сањао је о томе да га понизи. Кад је имао 16 година Хитлер није показивао никакве знакове амбиције или надметања јер је његов отац умро, а он до тог тренутка још није пронашао новог непријатеља.

3. Хитлер се често осећао кастрирано

Неколико старих Хитлерових сексуалних партнерки поделиле су са Марејем чињеницу да Хитлер није могао „да конзумира однос на нормалан начин”.

„Ову немоћ морамо препознати као подстицај претеране жеље за надмоћи. Немогућност да докаже мушку снагу пред женом нагнала је Хитлера да то надокнади излагањем своје ненадмашне снаге пред целим светом”, пише Мареј.

Као што је споменуто, када је Хитлер имао сексуалан однос са женом, он је показивао мазохистичко понашање. За Хитлера се причало како је имао више партнерки, али се на крају вјенчао са Евом Браун, само пар сати пре него што су обоје починили самоубиство у његовом берлинском бункеру.

4. Патио је од неодлучности и сламао се под притиском

На врхунцу своје моћи, Хитлер је патио од честих емоционалних сломова због осећаја кривице. „Имао је ноћне море због лоше савести и имао је дуге периоде времена када би га напустила енергија, самопуздање и снага воље”, наводи Мареј.

Судећи према Мареју, Хитлеров круг од комплетног очаја до неке реакције изгледао је овако: Хитлер би доживео излив емоција и осећај беса након кога би плакао и самосажалијевао се. Потом би уследио период инерције, исцрпљености, меланхолије и неодлучности. Затим су следили сати акутне утучености и узнемирујућих ноћних мора, а након тога сати опоравка. На крају би Хитлер био уверен и одлучан у одлукама да изврши напад са великом силом и немилосрдношћу.

Такво његово понашање могло је трајати у периоду од 24 сата па све до неколико недеља, наводи се у извештају.

5. Хитлер се срамио свог мешаног порекла

Познато је да је Хитлер ценио „чисту, немешану и неискварену немачку крв”, коју је повезивао са аристократијом и лепотом, како наводи Мареј.

Мареј је понудио објашњење Хитлеровог презира према мешаној крви: када је имао 12 година, Хитлер је ухваћен у сексуалном односу са маленом девојчицом, а чини се како је касније развио сифилофобију, па је имао страх да би његова крв могла да буде заражена након контакта са женом.

Готово је сигурно да је његов ирационалан страх био повезан због његових асоцијација на сексуалност и излучевине. Он је сматрао да су сексуални односи нешто веома прљаво. Хитлер никада није хтео да призна да је његов отац рођен као непризнато дете и да је имао два пропала брака, да су његов деда и кум били Јевреји и да је једна од његових сестара била жена богатог Јевреја.

6. Фокусирао је своју мржњу на Јевреје јер су они били лака мета

Мареј објашњава да је Хитлер на Јевреје пројектовао своје личне фрустрације и падове јер они нису узвраћали шакама и оружјем. Јевреји су били лака мета коју је могао да окриви за све, укључујући и за катастрофалне поседице Версајског уговора.

Антисемитистичке карикатуре које се повезују са Јеврејима настале су због неколико ствари које је Хитлер мрзео код њих, попут посла, материјализма, демократије, капитализма и комунизма. Он је хтео да уништи многе Јевреје због њиховог богатства и моћи.

7. Хитлер је био неспретан код упознавања

Судећи према Марејевом извештају, Хтилер је често добијао комплименте због боје његових сиво-плавих очију, иако су оне често описиване „мртвима, безличнима и празнима”.

Он је својом висином био благо испод просека, имао је зализану косу и танке усне. Мареј је приметио да је немилосрдни нацистички вођа био познат по слабом руковању и влажним и лепљивим длановима, а често је био неспретан током чаврљања.

Многи су испричали да је Хитлер био срамежљив и неспретан када би упознавао нове људе и да је имао неартикулисане покрете, и да је био поприлично избирљив по питању хране.