Прочитај ми чланак

ОД УЛТИМAТУМA ДО ТРИЈУМФA: Најважније и најстрашније писмо у српској историји

0

На данашњи дан пре 102. године, почео је Први светски рат. Aустроугарска је 28. јула 1914. године објавила рат Србији.

prvi svetski rat

Непосредан повод за рат било је убиство надвојводе Франца Фердинанда, међутим, узроци су се налазили у вишедеценијској сложеној војно-политичкој ситуацији, ривалитетима и припремама за рат између великих сила у Европи.

Ултиматум

Принца Фердинанда је 28. јуна 1914. у Сарајеву убио Гаврило Принцип, члан Младе Босне, организације чији су циљеви били уједињење Јужних Словена и ослобођење од аустроугарске власти.

Сарајевски атентат проузроковао је потом кризу између две земље, а 23. јула 1914. Aустроугарска је упутила ултиматум Србији у којем је у 10 тачака изнела своје захтеве. Српска влада је условно прихватила све захтеве, осим тачке шест, која је нарушавала суверенитет Краљевине Србије и која је била у супротности са Уставом.

telegram kiojim je austrougarska objavila rat srbiji

Добијени одговор на своје захтеве Aустроугарска није сматрала задовољавајућим, па је одмах објавила рат Србији, отвореним телеграмом, што је до тада незабележено у историји дипломатије. Телеграм је писан француским језиком као званичним језиком дипломатије тог доба.

Телеграм објаве рата

У телеграму је писало:

„Пошто српска краљевска влада није дала повољан одговор на ноту коју јој предао аустроугарски посланик у Београду, 23. јула 1914. године, Царска и Краљевска влада налази за потребно да сама потражи задовољење својим правима и интересима и да ради тога прибегне сили оружја. Aустро – Угарска се сматра, дакле, да се од овог тренутка налази у ратном стању са Србијом.

Министар спољних послова
Aустро – Угарске
гроф Берхтолд“.

Први светски рат

Први светски рат је трајао од 1914. до 1918. године. У њему је учествовала већина великих светских сила, груписаних у два сукобљена војна савеза: Савезника (окупљених око Тројне Aнтанте) и Централних сила. Више од 70 милиона људи је било под оружјем, а од тога преко 60 милиона људи у Европи је било мобилисано у један од највећих ратова у историји, који се зове и Велики рат.

Последице рата су биле да је убијено више од 15 милиона људи, 20 милиона рањено, а директне учеснице рата претрпеле су и огромна разарања држава и привреда.

Рат је завршен потписивањем више мировних споразума, од којих је најважнији Версајски мир 28. јуна 1919, иако су силе Aтланте потписале примирје са немачком 11. новембра 1918.

Директне последице Великог рата биле су распад Aустроугарске, Руског царства, османског царства и Немачког царства, и настанак нових држава у централној и источној Европи, као и успостављање Друштва народа.