Прочитај ми чланак

ЊЕНО ДЕТЕ СУ УБИЛЕ ОРИЋЕВЕ СНАГЕ: Узела сам лобању сина у шаке и цвилела док глас

0

Лобања, пршљен, три ребра и лева лопатица су све што је Добрина Продановић видела од сина Живана (24) тог 11. јула 1993., годину дана након што су хорде озлоглашеног команданта армије БиХ Насера Орића упале у српско село Ратковићи у општини Сребреница, спалиле све куће и поклале све на шта су наишли.

dobrina-2Мучна фотографија мајке која је пригрлила посмртне остатке убијеног сина шокирала је домаћу и светску јавност у јеку крвавог грађанског рата на просторима бивше Југославије.

Пустош у Ратковићима

– Препознала сам мог Живана по навлаци за зубе, узела сам његову лобању у шаке и цвилела све док глас нисам изгубила, а очи ми побелеле. Пресудили су ми тог дана, ја сам у гробу већ 23 године – прича Добрина.

Две и по деценије после стравичног злочина муслиманских снага, за које нико није осуђен, село Ратковићи, у којем је пре рата живело 338 Срба, данас је потпуно пусто.

Двапут су Добрину покушали да одведу да види своју кућу, међутим срце јој то није дозволило.

– Душа ме страшно боли. Могла сам умрети у селу, кућа спаљена, нема ми детета… Преклињала сам да ме склоне одатле, нисам могла то да издржим. Тугујем, сама сам. Плачем и само плачем, очи ми се нису још осушиле. Извадили су ми срце из груди, живим без срца, без мог Живана, не знам ни како сам жива – прича кроз плач.

Злочинци на слободи

Бака Добрина данас има 78 година, слабог је здравља и живи у Грабовичкој Ријеци, недалеко од опустошених Ратковића.

Насер Орић и његове легије смрти, с друге стране, слободно шетају Босном и Херцеговином, некажњени за зверства која су починили.

Орић је 2006. године правоснажно ослобођен и пуштен из Хага пошто је одлежао две године због мучења и убистава српскох заробљеника у полицијској станици у Сребреници.

Командант снага БиХ није проглашен кривим ни за нападе на српска села у Босни, ни за клања која су његови војници починили.

– Чујем се с унуцима скоро сваки дан. Добила сам и два праунучића. Они су ми све! Да ми нема њих не знам како бих данас – закључује бака Добрина.

Животиње комадале лешеве

Аутопсију Живана Продановића урадио је 1993. године чувени патолог са ВМА, доктор Зоран Станковић.

– Пронађени су лобања, слабински и кичмени пршљен, три ребра, лева лопатица, цевасти део обе лактице и десне жбице, карличне кости, оглодане бутне кости. На костима су регистрована оштећења настала од животиња – пише, између осталог, у обдукционом налазу доктора Станковића.

Ово је Хаг опростио Насеру Орићу

Укупно је у сребреничком округу убијено 3.260 Срба, а 59 се још воде као нестали. Многи српски цивили убијени су брутално, секирама, ножевима, маљевима и косама.

У седам масовних гробница побијених сељана Доње и Горње каменице код Зворника, на пример, пронађена су 53 тела, од којих је свега троје убијено ватреним оружјем.