Прочитај ми чланак

ЗАВЕТНИЦИ: Влада Србије да се хитно одреди према порукама Брисела

0

Приликом своје посете Београду известилац Европског парламента за Србију, Дејвид Мекалистер, послао је у име ЕУ јасну поруку српском државном врху да под хитно своју спољну политику усклади са “политичким принципима и вредностима Уније”.

w

Приликом своје посете Београду известилац Европског парламента за Србију, Дејвид Мекалистер, послао је у име ЕУ јасну поруку српском државном врху да под хитно своју спољну политику усклади са “политичким принципима и вредностима Уније”.

То према речима самог Мекалистера у првој врсти подразумева да Србија у потпуности спроведе Бриселски споразум, прекине са спречавањем тзв. Косова да постане чланица свих међународних организација, под хитно уведе економске санкције Руској Федерацији и усклади своју безбедносну политику са Бриселом.

То конкретно значи да се од Србије тражи да оштро осуди руску политику у Украјини, прекине сваки облик војне сарадње са Русијом и окрене се јачању односа са злочиначким НАТО пактом, нарочито у погледу имплементације недавно потписаних ИПАП и Споразума о логистичкој сарадњи са НАТО-ом.

Мекалистер је свој захтев да се Србија дистанцира од Русије образложио тиме да је неопходно да се руска политика унилатералног мењања граница на истоку Европе адекватно осуди и санкционише. Оваква порука је више него срамна знајући да су управо државе чланице ЕУ на челу са САД те које су након 1945. године на најбруталнији начин кршиле међународно право и покренуле процес насилне промене граница суверених држава, међу којима се на мети нашла и Србија.

Овакве поруке високог званичника ЕУ представљају грубо нарушавање српског суверенитета и њене самосталности на пољу спољне политике. Својим бахатим и недипломатским понашањем Мекалистер се неосновано меша у унутрашње ствари Републике Србије, наметајући јој политику ултиматума и уцена чије спровођење би озбиљно угрозило виталне државне и националне интересе српске државе.

Српски сабор Заветници је у више наврата упозоравао јавност да ће Србија на путу у ЕУ бити приморана да свој суверенитет у потпуности преда у руке бриселских наднационалних структура које ће јој одређивати спољнополитички курс, и то искључиво на штету интереса њеног народа. Након данашње посете Мекалистера више је него јасно да су питање српског признања тзв. Косова, увођење санкција Русији и прекид економске и војне сарадње са њеним савезницима кључни услови у процесу српског придруживања ЕУ.

Свесни чињенице да би поступање по диктату ЕУ значило де факто легализацију политичке, привредне и војно-безбедносне окупације Србије Заветници тражимо од Владе Републике Србије да хитно одговори на овакве поруке и да се према њима јасно одреди. У том погледу захтевамо од режима да одустане од европских интеграција и хитно распише народни референдум о даљем путу у ЕУ.

Мишљења смо да је у тренуцима када је концепт ЕУ у потпуности пропао крајње време да се Србија окрене својим државним и националним интересима, а то су јачање међудржавних односа са Русијом, Кином и осталим државама БРИКС-а и ОДКБ-ја. Сматрамо да је након оваквих изјава Дејвида Мекалистера постало јасно да је политика безалтернативних интеграција у ЕУ постала крајње бесмислена и доживела свој потпуни крах.