Прочитај ми чланак

Зашто су сви против народа?

0

Крајем септембра 2013.године једна група стручњака урађена је најбоље истраживање сиве економије у једној бранши : АУТОБУСКИ ПРЕВОЗ ПУТНИКА. Анализа је објављена у дневном листу Информер, достављена је тадашњем мин. саобраћаја Антићу, мин. привреде Радуловићу, министру финансија Крстићу, председнику Владе, полицији, Пореској управи Србије и директору Ивану Симичу - анализа је потврдила да се половина промета легалних фирми обави у сивој зони при чему су утаје пореза достигле 80 милиона евра!!!

Драган Радовић

Драган Радовић

Већ претпостављате: НИКО НИЈЕ РЕАГОВАО!!! Никога  не занима сузбијање криминала којим се баве заштићени бизнисмени уз свесрдну помоћ криминализованог дела бирократије и појединих политичара!!!

Средином прошле године председник Владе је одржао састанак,  на  присустни су били сви министри, представници синдиката на челу са Орбовићем, био је присутан  и представник највећег удружења аутобуског превоза путника,  један од аутора истраживања. Премијеру  је предочено да за две године у аутобуском превозу путника ништа није урађено на сузбијању сиве економије, да су  утајена годишњем нивоу достигле 100 милиона евра!!! Истог дана одржана је конференција за новинаре, мин. саобраћаја Зорана Михајловић је најавила почетак велике борбе за сузбијање криминала у аутобуском превозу путника. И ПОНОВО НИШТА НИЈЕ УРАЂЕНО!!!  Обзиром да све што се не сузбија  се по логици шири (коров, вршњачко насиље, утаје пореза, сви видови криминала),  сумњамо да ће до краја 2016. године утаје пореза у аутобском превозу путника достићи  120 милиона евра.

Питамо се основано: зашто председника Владе, министре, порезинике, инспекторе полиције  уопште не занима сузбијање криминала, сиве економије о којој  никада није било више приче него данас.

Одговора нема, не знамо да ли  је то незнање решавања проблема од стране  водећих људи у држави, лоше кадрирање у кључним службама задуженим за сузбијање криминала, саботирање криминализованог дела бирократије да се било шта промени на боље.  Или је све побројано по среди.

Прошле недеље Александа Вучић је поручио  да Србија иде ка ЕУ, да је то обећао у предизборној кампањи, народ је подржао његову политику и промене курса неће бити. Заборавио је, или се не сећа, да је пре четири године у кампањи обећао да ће се борити против криминала и корупције,  зато је добио изборе, и да ништа по том питању није урадио. Напротив, криминал цвета, види се у свим сверама, од 2012.г. па све до данас шверцом преко Царине (државне службе) прокријумчарено је без плаћања царине и ПДВ-а преко 15 млрд. еура робе,  домаћи произвођачи (у власништву страних инвеститора) на црно су  пласирали преко 4 млрд. еура акцизне робе,  заштићени бизнисменипрањем новца су  изнели преко 18 млрд. УС $ (прецизне податке НБС доставља америчком Глобалу сваке године), заштићени млинари  су  преко два милиона тона брашна   пласирали на црно (100 хиљада шлепера  који су превезли нерегистровано  брашно до потрошача нико није приметио).  Евазија пореза достигла је 60%! Криминал на тендерима још увек не помињемо, страначки кадрови опљачкаше свако јавно предузеће које постоји. Чак   и ЕПС урушавају, нон стоп задужују, приказују га као губиташа, припремају за „докапитализацију“ иако „наше благо“ може на годишњем нивоу имати профит од најмање једне милијарде еура! Само крађе струје  од 2012.г. па све до данас дуплиране су, некада су биле на годишњем нивоу  3 млрд. kWh, у 2014.г. достигле су 5,997 млрд. kWh, још увек (???)  нису објављени подаци о производњи и крађама струје у 2015.г.  Ђердап 1 са производњом од 5,91 kWh целу годину ради за струју коју НН лица   покраду, врло често уз  стручну помоћ „мајстора“ из ЕПС-а..  Јединствено светско решење за сузбијање крађе струје постоји,  СИСТЕМ ЗА ЕЛИМИНАЦИЈУ НЕТЕХНИЧКИХ ГУБИТАКА открива и спречава нестанак сваког киловата, Влада Србије не жели да примени, не жели да сачувану струју извози у земље Западне Европе и наплати једну милијарду еура на годишњем ниво, по цени просечног киловата у ЕУ.                                                                                                          

Зашто??? Коме је интерес урушавање ЕПС-а? Зашто је ММФ-у ЕПС највећи проблем? Зашто ММФ не тражи од Владе  повећање наплате пореза, једина мера која ће спасити: државу, буџет, ПИО фонд, школство и здравство, смањити задуживање, повећати пензије, направити подлогу за снижавање свих пореских стопа што би омогућило покретање малих и средњих предузећа?

Незаинтересованост водећих људи у држави и дела бирократије за сузбијање криминала није од ове године, траје најмање две деценије, најизраженија је од 2012.г.  Што је најгоре, као грађанин ако желите да помогнете, немате коме да се обратите, тачније, ако се обратите нећете добити никакав одговор.  Замислите када доставите материјал на више адреса државних органа у коме је описан начин вршења криминала у три бранше, где наводите да најмање 700 до 1000 фирми (врло једноставно је открити које фирме) незаконите радње обављају на идентификоване начине, утаје пореза достижу више стотина милиона евра,   и не добијете одговор. СБПОК вам једноставно не одговора већ неку годину, Пореска управа такође (без обзира што се директори стално мењају, не занима их), министрима финансија и привреде  је испод части одговарати на овакве мејлове, државни секретари и не прочитају садржај. Тужилаштво нема обавезу да одговори, а и „…нема 700 тужиоца да би истражило све криминалне радње…“. 

Највеће разочарење доживео  сам пре месец дана када сам добио од  Министарства правде одговор на конкурс за доделу средстава, тим у коме сам и ја, доставио је  програм за сузбијање криминала, корупције и сиве економије – темељито је образложено да после тромесечне  обуке  државних службеника   у наредних годину дана тим гарантује наплату једне милијарде еура пореских прихода сузбијањем описаних криминалних активности у првом пасусу, до краја друге године гарантовано смањење сиве економије на европски просек 12%  што би донело већу наплату буџету од 3 млрд. еура на годишњем нивоу.  Министарство правде је навело разлог одбијања: маркица на коверти  је укосо залепљена, није посебно наглашено да је пошиљка за конкурс. Бирократију не занима суштина, форма је најбитнија криминализованом делу државног олоша да задржи статус quo!

Да се тим не  предаје  говори и упућен мејл мандатару за РАЗГОВОР СА ПРЕМИЈЕРОМ, из кабинета нам је потврђено да је пријава добијена, разговор (искрено) и не очекујемо .  Најважније теме за мандатара и грађане у  првом кругу  пријемa  биле су запошљавање, незавршене парнице, непотпун стаж, комшијске међе  – сузбијање промета на црно преко десет милијарди еура робе и услуга, четири милијарде еура већа наплата пореза из криминалних активности и није тема првог реда приоритета, још мање добар  разлог да вам мандатар удели неки минут разговора.

Морам још ово да нагласим: ове теме никада нису занимале многе: уреднике Политике, Новости, Блица, НИН-а, водеће професоре београдског економског факултета, чланове Фискaлног  савета, водеће економске аналитичаре, уреднике разних економских магазина, па и опозиционе економске експерте.   Интересовање нису показале  и велике синдикалне вође  разних државних и независних синдиката (СССС, Уније послодаваца, Привредника), синдиката по гранама, многе невладине организације (Налед, Усаид, Америчка привредна комора),  ама баш нико! Занимљиво је да РТС-ове велике новинаре Ољу Ковачевић,  Весну Дамјанић Бранковић, уредника Ненада Љ. Стефановића,  директора жутог Бујкета, ове теме такође не занимају мада знају да је ПРАВО ГРАЂАНА ДА ЗНАЈУ СВЕ. Бар  тако кажу. 

Из свега изнетог само један одговор немамо:  зашто су  сви  стали на страну криминалаца (криминализованог дела бирократије, појединих политичара и заштићених бизнисмена)  а против свог народа!!!