Прочитај ми чланак

Инцко: Негирањем геноцида у Сребреници Додик води РС у цивилизацијски мрак

0

Високи представник у БиХ, Валентин Инцко саопштио је данас “да поновљене изјаве којима се пориче геноцид почињен у Сребреници нису само срамотне и разочаравајуће, него и неприхватљиве”.

incko

Он се обрушио на председника РС Милорада Додика који је јуче на дан комеморације жртвама у Поточарима изјавио да “Српска никада неће признати геноцид, јер се није десио”.

– Док су мајке испраћале по кост или две својих синова на вечни починак, Додик је изјавио да се у “Сребреници није догодио геноцид и да га никада неће ни признати”. Тим дубоко нехуманим чином Додик је одабрао цивилизацијски мрак у који води и ентитет којим председава – поручио је Инцко.

Он истиче да се у Сребреници десио геноцид и да су то потврдиле одлуке Међународног кривичног суда за бившу Југославију и Међународног суда правде.

– Крајње је време да се престану вређати жртве сребреничког геноцида и њихове породице, и да се коначно осигура да се не само жртве геноцида почињеног у Сребреници, него и све жртве ратних злочина почињених у БиХ, истински поштују. Жртве страшних злочина који су почињени током рата, било да је реч о Србима, Хрватима, Бошњацима или осталима, морају се поштовати без икакве резерве. Порицање злочина почињених над њима мора коначно престати – поручио је Инцко.