Прочитај ми чланак

KАКО ХРВАТСКА ПОСТАЈЕ најзаосталија држава ЕУ

0

Након пада комунизма у Европи Хрватска је поред Словеније, имала највеће шансе за успешну транзицију, односно да постане богата модерна економија, али та шанса није искоришћена и сада је на дну листе земаља ЕУ, а по развијености су је претекле земље попут Пољске, Чешке или Словачке, које су некада биле далеко сиромашније, преноси Индекс.хр.

hrvatska ekonomija 2

Ускоро ће је престићи и Румунија па ће уз Бугарску бити најслабије развијена чланица ЕУ, пише тај портал.

Недавно објављени подаци о бруто друштвеном производу по глави становника кориговани паритетом куповне моћи валута потврђују даљи пад Хрватске у односу на просечну развијеност Европске уније.

Слаби раст од само 1,6 одсто у прошлој години, у односу на раст ЕУ од 2 одсто, погоршао је позицију Хрватске па је она пала с 59 одсто просека ЕУ у 2014. на 58 одсто просека прошле године.

Индекс.хр истиче да ако се анализирају трендови у последњих десет година види се да Хрватска стагнира, док земље источне Европе због квалитетних развојних политика имају снажан раст. Најснажнији раст развијености имале су Румунија, Литванија и Пољска.

Европска комисија у својим ранијим анализама сврстава Хрватску међу земље с најлошијим изгледима раста у дугом року.

Раст је ограничен пре свега због ниске стопе запослености, која је уз Грчку међу најнижим у ЕУ, а имају и врло низак раст продуктивности рада. Ако се томе дода и старење становништва, које смањује величину радно способног становништва, јасно је због чега су прогнозе лоше.

Проблем је и низак квалитет људског капитала, а резултати хрватских студената на ПИСА тесту – међународној процени знања и вештина на подручју математичке и читалачке писмености испод просека су 65 земаља обухваћених испитивањем и међу најлошијима су у ЕУ.

Док су друге земље тражиле начине како да олакшају услове пословања и тако подстакну раст економије и запошљавање, Хрватска је тражила начин како да убије сваку економску активност, пише Индеx.

Осим што нису конкурентни када су у питању порези и разни намети, имају изузетно компликован правни оквир, и слабу администрацију, која било какав пословни подухват претвара у пакао, наводи се у тексту и додаје да је штету коју је непријатељски расположена администрација нанела Хрватској немогуће израчунати, преноси Б92.

Тако је због пословног окружења Хрватска знатно слабија у односу на упоредиве земље, у привлачењу индустријских и извозно оријентисаних инвестиција, наводи Индекс.хр.