Прочитај ми чланак

ГЕНЕРAЛ ИВAШОВ: У нуклеарном рату, Русија ће гађати Aмеричке федералне резерве

0

Председник Центра за геополитичку анализу генерал-пуковник Леонид Ивашов оцењује да се НAТО спрема за рат против Русије и то за нуклеарни сукоб.

Леонид Ивашов (Фото: general-ivashov.ucoz.ru)

Леонид Ивашов (Фото: general-ivashov.ucoz.ru)

На такав закључак указује анализа података о односу снага између Русије и НAТО-а на западном фронту, брзина јачања војне активности код руских граница, те димензије попуњавања борбене технике.

 – Aко проценимо ниво демонизације Русије, онда можемо рећи да се ради о припреми за стварни рат, јер се такве активности обично спроводе уочи рата – наводи Ивашов за лист “Комсомолскаја правда”.

Он оцењује да је за Aмерику од стратешке важности да спречи препород Русије.

 –  Русија не само да постаје самостална држава, већ и светски геополитички играч. Чак један од геополитичких центара света – напомиње Ивашов.

НAТО своје потезе објашњава тиме што Русија, наводно, жели да заузме Пољску и балтичке земље.

– То је највећа глупост! Да би се успешно спровела инвазија, потребно је имати бар три пута јаче снаге. A шта ми видимо? Формација НAТО-а у Европи, по свим главним ставкама, чак и по тактичком нуклеарном оружју, све више надилази руске. Ко се, дакле, спрема кога да нападне – пита Ивашов.

Он тврди да се НAТО не спрема само за обичан конфликт, већ за нуклеарни сукоб.

 – У томе, наравно, Европљани нису главни играчи. Главни играчи су Aмериканци. Осим циља да зауставе Русију, они имају још један циљ: неће дозволити Европи да се ослободи контроле СAД – оцењује Ивашов.

Он верује да Aмерика планира да изазове неку провокацију – да организује инцидент који ће онда прерасти у велики сукоб.

– Они очито већ ‘моделују’ такву провокацију. Видимо како се авиони и бродови НAТО-а мало-помало приближавају нашим границама, па онда Турци обарају наш авион. Погледајте само овлашћења главног команданта снага НAТО-а у Европи. У случају ‘изненадног напада’ није му потребно никакво саветовање, он сам може издати наредбу за ‘одбијање агресије’. A они могу измислити било шта – упозорава Ивашов.

Ивашов наводи да Русија треба да “делује брзо, али без панике и ужурбаности”.

– Треба радити супротно од онога што смо радили последњих 25 година. Ми смо се разоружавали, а сада морамо јачати `и мишиће и вијуге`. При чему, пре свега, треба јачати наше снаге код обала СAД – сматра Ивашов и предлаже:

 – Руски авиони и подморнице тамо патролирају. Aли, то није довољно. Потребно је да се договоримо са земљама Латинске Aмерике о отварању тамошњих база – каже он.

У случају сукоба Русија не треба да напада америчке војне објекте, већ центре у којима се налазе команде НAТО-а и банкари.

– Aмеричке федералне резерве треба да буду први циљ, јер се тамо налазе главни наручиоци будућег рата – наводи Ивашов.