Прочитај ми чланак

ЈОВАНОВИЋ, УГЉАНИН, ЛСВ: Од Скупштине Србије траже Резолуцију о наводном геноциду

0

Посланичке групе у Скупштини Србије ЛДП Чедомира Јовановића – СДА Санџака и ЛСВ-Зелена странка упутиле су, у хитну скупштинску процедуру, Приједлог резолуције о наводном геноциду у Сребреници.

skupština srbijaТраже да се осуди свако порицање геноцида, а 11. јули прогласи Даном сјећања на наводни геноцид у Сребреници. Познаваоци прилика кажу да је ријеч о додворавању Западу и оцјењују да овај приједлог у Скупштини Србије неће проћи.

Посланичка група опозиционог покрета „Двери“ у парламенту Србије најавила је да ће гласати против Приједлога резолуције којом се тражи осуда геноцида у Сребреници, јер се он, поручују, није ни догодио.

Ријеч је, кажу, о необјективном документу, који долива уље на ватру. Буде ли приједлог разматран у Скупштини, доживјеће фијаско, као што је било и с ранијим сличним покушајима, кажу аналитичари, оцјењујући да је ријеч о додворавању Западу.

„Евидентно – циљ је да се махне америчкој или некој другој амбасади и каже: Ми смо ту и спремни смо да урадимо све што нам кажете, само да нас мало погледате и нешто нам дате. Наравно, ради се о једном врло циничном, непримереном, да кажем, мрачном гесту јер је то ударац на сопствени народ, на његове интересе због личне користи. Ми сви знамо да је Сребреница мит, да се ту никакав геноцид није десио, да се ради о лажи“, мишљења је Драгомир Анђелковић, политички аналитичар.

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позвао је иницијаторе да документ повуку из процедуре, јер је заснован на искривљеној слици, чији је циљ да се оправда лажна теза да су Срби главни кривци за све што се догађало на простору бивше Југославије. Каже да иза свега стоји дио међународне заједнице, незадовољне што Резолуција о Сребреници није лани усвојена у Савјету безбједности.

„Сматрам да наведена иницијатива има за циљ да Република Српска од стране Србије буде проглашена геноцидсном творевином, да се оспори њено постојање и да се српском народу прикачи етикета геноцидног народа“, изјавио је за РТРС Миодраг Линта, предсједник Савеза Срба из региона.

На све ово још једна скандалозна изјава начелника Сребренице Ћамила Дураковића, који је рекао да се нада да премијер Александар Вучић није мислио да се донацијом претплати на улазак у Меморијални центар Поточаре.

Након што је поручио да је врх Србије непожељан на комеморацији у Поточарима, Дураковић није желио да одговори – да ли је због тога спреман и да врати пет милиона евра, које је Србија дала Сребреници.

Али изгледа да у Поточарима нису сви непожељни. Београдски медији преносе да је управо Чедомир Јовановић, лидер ЛДП-а, прихватио позив да присуствује комеморацији у Сребреници.