Прочитај ми чланак

Исланд жели Велику Британију у Нордијском савезу

0

Након избацивања Енглеске са Европског првенства, Исланд се нада да ће се Британија придружити новом савезу након Брегзита. То би био северни "супер-троугао" заједно са Норвешком.

57752023c4618826198b45db

“ Када Британија напусти ЕУ, направићемо троугао који покрива велики део света: Гренланд, Исланд, Фарских острва, Норвешка – и сада Уједињено Краљевство,“ рекао је председник Исланда Олафур Рагнар Гримсон.

Гримсон сугерише да ће после Брегзита, нордијске земље потенцијално одиграти велику улогу.

„Реч је о трговини, дипломатији, роби и неколико других области“, рекао је Гримсон, наглашавајући да ће Арктик, односно на крајњи север, постати важнији, не само у Европи, већ и у глобалном контексту.

Европско удружење слободне трговине (ЕФТА), састављено од Исланда, Лихтенштајна, Норвешке и Швајцарске, такође ће постати много важније после изаласка Британије из Европске Уније, према речима председника.

„До Британаца је да одлуче шта да раде, али то може дати ЕФТА партнерима важнију улогу него у претходним деценијама“, рекао је он, додајући да ће то бити прилика за Норвешку и Исланд да побољшају рад организације.

Међутим, норвешки премијер Ерна Солберг, не дели исти ентузијазам за идеју.

„Да ли желимо да се Британија укључи и да диктира шта ЕФТА преговара са трећим земљама? Да ли ће наши кључни национални интереси имати користи од тога? О томе треба да расправљамо“, рекла је за норвешку новинску агенција, истичући да би та организација могла да има добре односе са Британијом кроз друге споразуме.

Чак и ако је трговински блок вероватан, то „није ни приближно пожељно као оно од чега смо управо одустали“, каже Мајкл Дуган, професор права ЕУ на Ливерпул Универзитету а преноси „The Independent“.

за Србин.инфо превео Илија Вуксановић