Прочитај ми чланак

ЕКОНОМЕТАР: Шта је Србији донела кинеска посета на врху

0

Докона статистика каже да је док је кинески председник боравио у нашој земљи бар 7,5 милиона Кинеза (што је више него Срба у свим српским земљама) имало упалу средњег уха, што наравно не значи да их боли уво за нас. Напротив.

2

Фото: Експрес

Докона статистика каже да је док је кинески председник боравио у нашој земљи бар 7,5 милиона Кинеза (што је више него Срба у свим српским земљама) имало упалу средњег уха, што наравно не значи да их боли уво за нас. Напротив.

Оде и Си Ђинпинг. Лакнуло нам је. Као родитељима који месецима спремају свадбу сину јединцу, а онда једва чекају да она прође. Уместо да уживају они данима планирају, пресабирају се и размишљају – да ли ће се обрукати, хоће ли бити довољно ића и пића, шта ће рећи комшилук…

Сијеви домаћини додуше нису много размишљали о аутфиту и храни. Знали су да ако ми овде откидамо на “кинезе” (пилетину у сечуан сосу) онда је сасвим логично да и председник Кине одлепи на сладак купус и печење. Можда је само из сплета народних игара одиграних на аеродрому требало избацити “Играле се делије…”. Ако су преводиоци буквално преводили, гости су могли да се увреде. Ми делије, они ситни. Мислим, на око!

Председника, премијера, понеког министра из Владе и редовног домаћина-госта Милета Додика бринуло је хоће ли вођу чете од милијарду и триста хиљада косооких импресионирати пројекти који вапе за светским инвестицијама. Да ли ће силу у сваком смислу – геополитичком и економском, заинтересовати једна малена земља добрих и вредних људи, великог потенцијала али, нажалост, празне инвестиционе касе, односно шворц.

Докона статистика каже да је док је кинески председник боравио у нашој земљи бар 7,5 милиона Кинеза (што је више него Срба у свим српским земљама) имало упалу средњег уха, што наравно не значи да их боли уво за нас. Напротив. Показало се да, упркос свим могућим разликама, географским, историјским, културолошким, постоји нека тајна веза. Мада би они склони теоријама завере рекли да преко нас Кинези улазе у срце Европе на мала врата. Преко Пупиновог моста. Кроз Железару и Дунав. Путем друмских, речних и железничких коридора.

Добро, можда су нас мало бринуле и комшије. Не баш оне прве. Оне мааало даље. А комшије ко комшије. Вазда гледају шта ти други носе и коме си се више обрадовао. Дал гостима са источне стране или комшијама са запада. Шта ти је у тањиру. Када сврате на кафу да ти обавезно нешто приговоре. Комшијски, нема шта.

Тродневна посета завршила се добро. Онако како смо очекивали. Кинези ће нам спојити друмске коридоре 10 и 11, изградити брзу пругу од Солуна до Будимпеште, саградити луку на Дунаву, оживети смедеревску железару, а најављена је и потенцијална куповина РТБ Бор, дела рудника Ресавица…

Потписана су 22 међудржавна споразума, реализовано договорено на прошлогодишњем Самиту 16+1. Реч је о формату – премијери средње и источне Европе, плус главнокомандујући у Пекингу. При том ваља рећи да је од поменутих 16 европских држава 11 пуноправних чланица Европске уније. Железара ће, рекоше гости из Кине, бити модел по којем ће се одвијати сарадња са југоисточном Европом.

Премијер Вучић последњег дана посете рече да ће захваљујући “Хестилу” Смедерево постати један од најбогатијих градова. Нови хит средњовековне српске престонице, уместо фолк евергрина “Обраше се виногради…”, постаће рок балада “Мрамор, камен и жељезо” Бијелог дугмета.
Шалу на страну, требало је после више од три деценије угостити лидера велесиле. Дочекати га, показати му Србију, уверити га да јуане улаже на правом месту, у праве пројекте. Хипнотисати га да, кад се врати у Пекинг, размишља о новом мосту, Железари, коридорима… Добро, један споменик Конфучију је довољан.

Ефекти посете не виде се само на оном највишем нивоу, већ и у продавницама. Јесте да су одавно ту, али не чини ли вам се сумњиво што на Дорћолу иселише фенси продавницу намештаја. И шта је уместо ње? Кинеска робна кућа! Да ли се само потрефило у исто време или су и ови наши, домаћи Кинези, чекали председника да сврати…

Кинеско тајно оружје свакако је и валута. Наиме, агенције су пренеле да су народне банке Кине и Србије закључиле билатерални валутни своп аранжман којим је омогућена размена националних валута две земље путем појединачних трансакција две централне банке у вредности до 1,5 милијарде кинеских јуана, односно 27 милијарди динара, саопштила је НБС. Сврха аранжмана је унапређење билатералне трговине и директних улагања ради економског развоја две земље, као и подршка очувању и јачању стабилности финансијског система.

Аранжман представља корак даље у унапређењу кинеско-српске монетарне и финансијске сарадње и потврду брзорастућих инвестиција и трговинских односа. То у пракси, између осталог, значи да ћемо јуане у мењачницама мењати као доларе, евре или швајцарце.

Но, вратимо се посети кинеског председника. Нисмо се обрукали. Добро, можда је председник Николић могао без реченице: “Видели сте из авиона колико је Србија лепа…” Али чак је и то звучало више као очинско хваљење него као још један дипломатски гаф.

И тако оде Си Ђинпинг. Уз “Ово је Србија” и “МИГ-ове” који су га ономад и дочекали. Наставља турнеју, задовољан посетом маленој Србији. И наши политичари настављају редовне активности задовољни потписаним споразумима и најављеним пројектима. Једино незадовољни осташе амбасадор нам пекиншки Милан Бачевић и можда мало председник Николић. Први што се негде загубише оне хиљаде милијарди које најави пре пар година. Други што ће и поред великог интересовања Кинеза за ово тржиште канал Морава-Вардар-Солун ипак морати да сачека. Неке друге жуте људе или зелене…

Коначно причу да уозбиљимо, Агенција за оцену кредитног рејтинга “Фич рејтингс” повећала је кредитни рејтинг Републике Србије са “Б+” на “ББ-” уз стабилне изгледе за даље унапређење кредитног рејтинга, саопштило је Министарство финансија. Основни разлози за побољшање кредитног рејтинга су, како је наведено, успешно спровођење програма фискалне консолидације, затим очекиване стопе раста привреде у наредним годинама и очекивани буџетски дефицит на нивоу од три одсто бруто домаћег производа од 2017. године.

То ће, констатује министарство, подржати силазну путању односа јавног дуга према БДП-у. Такође, управљање државом је високо оцењено, као и степен политичке стабилности и ефикасност Владе Србије, наводи се у саопштењу.

Дакле, у данима посете кинеске делегације поправљен је кредитни рејтинг за један степеник. То је недвосмислен сигнал улагачима да треба и ваља улагати у Србију јер ће њихове инвестиције бити сигурне, заштићене, а на крају дана имаће више новца него на почетку. То је, наравно, последица успешних реформи, али и бројних инвестиција међу којима су нарочито важне управо те – кинеске.