Прочитај ми чланак

МРТВИ И РАЊЕНИ НА СВЕ СТРАНЕ: Терористички напад на аеродрому у Истанбулу 18+

0

Најмање 50 особа је погинуло, а више од 100 је повређено у нападу бомбаша самоубица на аеродрому Aтатурк у Истанбулу.

Међу жртавама највише је турских држављана, али има и странаца, изјавио је турски званичник, пренео је Ројтерс. Тај званичник није могао да саопшти прецизније детаље о националности погинулих или рањених.

Како преноси британски „Телеграф“, тројица бомбаша самоубица активирала су прслуке са експлозивом у долазној хали аеродрома. Они су претходно покушали да прођу сигурносну контролу, али их је обезбеђење зауставило.

turska teroristicki napad

Неименовани турски званичник за Ројтерс каже да су узрок експлозије бомбаши самоубице, као и да су се разнели пре безбедносне провере скенерима.

Незванично – терориста је на улазу међународног терминала отворио ватру из калашњикова и онда се разнео, јавља AП.

Портпарол истанбулске полиције рекао је за „Гардијан“ да је „бомба експлодирала на аеродрому и да има много жртава“, додајући да тачан број није познат.

Осим тога, рекао је да је једна особа, „можда терориста“, отворила ватру на полицију испред аеродрома како би покушала да дође до међународног терминала како би детонирала бомбу.

На друштвеним мрежама објављена је и наводна фотографија калашњикова са аеродрома.

Осим тога, наводи се и да се пуцњава чула с паркинга аеродрома, као и да су полицајци пуцали како би „неутрализовали“ осумњичене“.

Сведоци кажу да су таксисти рањене превозили на аеродром.

На друштвеним мрежама објављено је неколико фотографија на којима се види аеродром након експлозија, као и видео-снимак на којем се виде хитне службе како долазе на место експлозије. Осим тога, виде се и бројна тела на земљи, али није познато да ли су то рањени или мртви.

Објављено је и неколико снимака са аеродрома на којима се виде успеничени путници.

Неколико терористичких напада у Турској извршено је у последњих неколико месеци.

Aтатурк је најпрометнији и највећи аеродром у Турској.

Најмање 50 погинулих и више од 100 рањених

На подручју међународног аеродрома Ататурк у Истанбулу у уторак навечер одјекнуло је неколико детонација, а чула се и пуцњава, јављају локални медији.

Агенција Реутерс извјештава, позивајући се на тврдњу неименованог турског званичника, да су се највјеројатније два сумњивца разнијела након што је на њих запуцала полиција, настојећи их спријечити да уђу у зграду међународног терминала. Касније је гувернер Истанбула Васип Сахин потврдио да су напад заправо извела најмање тројица бомбаша те да је ријеч о трима детонацијама.

Према посљедњим информацијама које је објавио уред турског премијера, најмање је 50 особа убијено, а према подацима турске јавне телевизије 147 их је рањено.

Неименовани високи турски званичник АП-у је рекао да се, на темељу досад расположивих информација, сумња да је напад организирала Исламска држава. Формално још нитко није преузео одговорност за крвопролиће.

О држављанствима жртава засад нема службених података, но турски медији јављају да је већина страдалих из Турске, иако има и странаца.

Турски министар правосуђа Бекир Боздаг агенцији Associated Press рекао је да су му службе јавиле како је један нападач у једном тренутку, прије него је полиција запуцала на њега, и сам запуцао из калашњикова.

НБЦ Њуз, позивајући се на свједоке, јавља да је један полицајац покушао рушењем на тло спријечити једног терориста у његовој намери али је овај потом активирао експлозивну направу.

На друштвеним се мрежама појавила и наводна снимка надзорне камере на којој се види застрашујући тренутак једне од експлозија. Аутентичност снимке није потврђена, но емитивале су је водеће телевизијске постаје, укључујући ЦНН.
 
Иначе, сви прилази аеродрому, једном од 20 најпрометнијих на свијету, затворени су, а путници у неколико авиона који су слетјели нетом након напада остали су заточени у њима, полиција им није дала да изађу док не осигурају цијело подручје. Касније је организирана евакуација.

До најраније сриједе навечер аеродром је затворен за авионе у доласку. На сарајевском су аеродрому тако потврдили да је авион Turkish Airlinesa на лету Сарајево-Истанбул преусмјерен у Измир. Америчке су власти до даљњега забраниле све летове из Турске за САД.

На фотографијама с попришта напада виде се бројне интервентне екипе, али и лешеви како леже на тлу.

Одбојкаши Србије на „Aтатурку“ у тренутку напада

Мушка сениорска репрезентација Србије налазила се на аеродром „Aтатурк“ у Истанбулу на којем се догодио терористички напад. Безбедни су и сви су добро.

Репрезентација је на највећи аеродром у Турској слетела у 22.05х на путу ка Техерану где наредног викенда играју на турниру Светске лиге

Српски одбојкаши су добро, расположени су, свесни ситуације на аеродрому у Истанбулу и стрпљиво чекају да напусте авион и преноће у хотелу, рекао је Тањугу тим менаџер Ласло Лукач.

„Када смо слетели одмах су нам рекли шта се десило, у авион је ушао и један представник наше амбасаде и објаснио нам да треба да сачекамо. Момци су добро, свесни су шта се дешава и мирно чекају нову информацију“, описао је Лукач Тањугу у СМС поруци из Истанбула.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић разговарао је телефоном са селектором мушке одбојкашке репрезентације Николом Грбићем и према речима селектора Грбића сви играчи и стручни штаб су добро, наводи се у саопштењу Министарства омладине и спорта.

Требало је да одбојкаши у Техеран оду још у понедељак, али је тај лет отказан због невремена.

Србија ће у оквиру III викенда I дивизије XXVII Светске лиге 2016. играти у I (и) групи у Техерану, од 1. – 3. јула са Ираном, Aргентином и Италијом.

Конзул Србије у Истанбулу Зоран Марковић изјавио је Тањугу да нема података о погинулима и рањенима у нападу на аеродром Aтатурк.

Он је рекао и да је авион компаније „Туркиш ервејс“, који је полетео из Београда, безбедно слетео на аеродром Aтатурк у 23.10 сати по локалном времену и да се још увек налази на писти.