Прочитај ми чланак

„Београда на води“ застарео, напредњаци најављују метро у Београду наредне године

0

Минск -- Врата спрске престонице увек су отворена инвеститорима из Белорусије, поручио је градоначелник Београда Синиша Мали на Белоруско-српски форум у Минску.

Танјуг

Танјуг

Форум, које су организовале привредне коморе Београда и Минска и коме су присуствовали привредници две земље, централни је део привредно-културне манифестације „Дани Београда у Минску“, саопштено је из градске управе.

Градоначелник је том приликом подсетио да су два града још средином 2014. године потписала Споразум о трговинско-економској, научно-технолошкој и културној сарадњи, а да је приликом посете делегације Града Београда Минску у септембру прошле године одлучено да се сарадња интензивира и организује манифестација која има свој привредни и културни део.

„Данас смо овде како бисмо говорили управо о тој привредној сарадњи и о инвестиционим потенцијалима града Београда, који полако постаје центар једног дела Европе. У истом смеру наставићемо и даље, тако да нас следеће године очекују Дани Минска у Београду“, рекао је Мали.

Градоначелник је оценио да је важно, с обзиром на то да Србија и Белорусија имају традиционално добре односе, још јаче повезивање две земље и два главна града, који су носиоци развоја држава.

Каже да је та сарадња добра, али да има много простора за напредак.

„Разговарао сам са градоначелником (Андреј) Шорецом о сарадњи нашег ГСП ‘Београд’ са белоруским компанијама, као и фасадама које ћемо сређивати у граду. То су све велики пројекти које радимо, а у којима нам треба подршка, можда само у смислу искуства, а свакако и у смислу инвестирања“, истакао је Мали и подсетио да је Планом активности за унапређење сарадње, потписаном прошле године, предвиђено унапређење сарадње у разним областима.

Оценио је и да за инвестиције и развој привредне сарадње постоји значајан простор, јер је спровођењем реформи створен повољан и привлачан привредни амбијент, што има велики значај за улагања белоруских компанија.

Поручује и да финансијска стабилност и консолидација даје основу градском власти да у наредној години реализује пројекте на чије остварење се чека деценијама, попут изградње метроа, депоније и постројења за прераду отпадних вода, као и измештања аутобуске станице или реконструкције Центра Сава на градском нивоу.

„Имамо спремних укупно 60 пројеката, који су вредни 10 милијарди евера. Неке од ових пројеката ћемо финансирати сами из буџетских уштеда, неки ће бити финансирани из повољних кредита, а неке ћемо реализовати јавно-приватним партнерством, имајући у виду да је наш портфолио пројеката ЈПП највећи у Европи после Енглеске и Пољске“, истакао је Мали.

Поручио је и да се у Београду никада није више градило и да су само у априлу покренуте инвестиције вредне 400 милиона евра, које омогућавају отварање 5.000 нових радних места.

„Када сам преузео функцију градоначелника рекао сам да желим да Београд постане град кранова и дизалица и то је управо оно што се тренутно дешава у граду“, нагласио је Мали, истакавши као добре примере успешног пословања и трансформацију ЈАТ-а у „Ер Србију” и изградњу „Београда на води“.

Градоначелник је напоменуо и да у области туризма Београд и Минск имају много простора за сарадњу.

Према његовим речима, Туристичка организација Србије учествује на сајмовима туризма у Белорусији, а Минск би требало да учествује београдском Сајму туризма.